Mai exact, 92% se plâng de oboseală și doar 39% se duc la doctor.
Oboseala este resimțită tot mai mult de la an la an, 64% dintre cei intervievați spunând că se simt cel puțin la fel sau mult mai obosiți decât anul precedent.
Categoriile profesionale care resimt cel mai mult această diferență sunt patronii/ managerii, angajații cu studii superioare și studenții/elevii.
Cum se manifestă
Când vine vorba de simptomele oboselii, românii pun pe primul loc slăbiciunea fizică și extenuarea (49%), urmate de nervozitate (47%) și lipsa răbdării (44%).
Topul este completat de migrene (39%) și de dificultăți de concentrare (39%).
Legat de percepția românilor despre oboseală, aceasta este mai degrabă diferită de realitate. Astfel, românii consideră că, în medie, doar unul din doi oameni din jurul lor suferă de oboseală.
Profesiile percepute ca fiind cele mai afectate de oboseală sunt cele de profesor (34%), șofer (30%) și pilot (26%).
”Oboseala funcțională” nu se repară chiar dacă te odihnești
Conform studiului, printre tipurile de oboseli (astenii) cel mai frecvent întâlnite se remarcă oboseala funcțională.
Aceasta nu se ameliorează după o perioadă adecvată de odihnă sau repaus, este persistentă, dar nu durează mai mult de șase luni consecutive.
Aceasta nu este cauzată de boli, ci este efectul unor factori precum stres, surmenaj profesional, familial sau social, suprasolicitări fizice și/sau mentale prelungite, diete alimentare dezechilibrate etc.
De multe ori însă, simptomele oboselii sunt considerate ca fiind normale, fiindcă toată lumea din jur se plânge de așa ceva.
Două milioane de români de la oraș, afectați direct
Conform Barometrului, odată ce li s-au prezentat criteriile de definire a
tipurilor de oboseală, unul din trei dintre românii din mediul urban cu vârsta între 18-55 ani a considerat că suferă de oboseală funcțională/sindrom astenic fără cauză organică.
Extrapolat la populația României, acest lucru înseamnă că aproape 2 milioane persoane suferă de oboseală funcțională. Printre cei care o resimt cel mai mult se numără angajații cu studii superioare (37%) și liber profesioniștii (30%).
Bancherii și contabilii, ”campioni”
Potrivit Barometrului, cei care lucrează în domeniul financiar, respectiv de bancherii, auditorii și contabilii, sunt ”campioni” la oboseală – 98% dintre cei incluși în studiu au declarat că suferă de ea și 42% au identificat forma de oboseală funcțională/sindrom astenic.
Cei mai mulți nu mai au dorința de a face lucruri sau activități.
Simptomul cel mai des întâlnit la aceaștia îl reprezintă slăbiciunea fizică.
O ignorăm cu brio
„Noul studiu arată că românii nu iau în serios oboseala. În viața de zi cu zi, aceasta tinde să fie ignorată și confundată doar cu o stare de slăbiciune generală. Este important ca persoanele care se confruntă cu manifestări ale oboselii pentru o perioada mai îndelungată să se prezinte la medic, pentru că numai acesta poate determina corect cauzele acestor simptome și poate propune soluții”, a declarat dr. Ligia Moșneaga, medic primar medicină de familie.
Mylan, unul dintre cei mai mari producători de medicamente din lume
Barometrul Oboselii a fost realizat de către firma de cercetare iSense Solutions pentru Mylan România.
Mylan este unul dintre cele mai mari grupuri farmaceutice din lume. Acesta își are sediul în SUA și comercializează peste 7.500 de produse la nivel mondial.
Acesta este unul dintre cei mai mari producători de medicamente generice la nivel global. Compania este cunoscută pentru EpiPen, un autoinjector cu epinefrină. Acesta este esențial pentru persoanele alergice în caz de șoc anafilactic.
Din cauza scumpirilor consecutive la EpiPen, compania a fost acuzată de fraudă în anul 2016, iar apoi a plătit o amendă de 465 de milioane de dolari.
În luna iulie a acestui an, gigantul Pfizer a anunțat că va combina o divizie a sa cu Mylan, urmând să creeze o companie mixtă cu vânzări anuale de 20 de miliarde de dolari anual.
Pe lângă EpiPen, noua companie va avea în portofoliu și medicamente precum Viagra, Lipitor și Celebrex.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro