Statistic, vârstnicii sunt astăzi, după copii, cei mai săraci cetățeni ai României. Iar pe 3 ianuarie 2018, de la ora 7,30, acești ”cetățeni săraci și vârstnici” stăteau triști la rând să ceară împrumuturi la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) ”Omenia” din București. Unii 600 de lei, alții 200, alții 1.000… în funcție de nevoile fiecăruia.

Conform Federației ”Omenia” a Caselor de a Ajutor Reciproc a Pensionarilor din România, acest tip de asociații au deja 1,4 milioane de membri în toată țara. Este un fel de armată a pensioanarilor săraci.

”Organizația din București are 51.000 de membrii, este cea mai mare, dar și în teritoriu există CARP-uri cu peste 30.000 de afiliați. Să știți că în Occident nu există așa ceva. Suntem unicat în Europa”, ne-a spus Gheorghe Chioaru, președintele CARP ”Omenia” București și președintele Federației CARP ”Omenia”.

Împrumutul, singurul mod de a supraviețui

Un studiu sociololgic al acestei asociații, realizat în decembrie 2017, arată motivul pentru care CARP-urile au așa mare succes în România.

Un  procent de 58% dintre cei chestionați au spus că s-au înscris în CARP ”Omenia” pentru serviciile financiare: posibilitatea de a se împrumuta repede și cu dobândă mică. Prin acest serviciu oferit, mulți vârstnici și-au creat un mod de viață: în noiembrie se împrumută pentru lemene de foc și pentru Sărbătorile de iarnă, restituie banii în rate, până aproape de Sărbătorile Pascale, când fac un nou împrumut și tot așa… Pot supraviețui.

Dintr-un eșantion de 200 de de respondenți, 120 au spus că folosesc banii pentru acoperirea cheltuielolor din gospodărie. Următorii 74 au răspuns că folosesc banii pentru tratamente medicale, 64 au spus că acoperă unele datorii, iar restul folosesc banii pentru plăți de impozite, nevoi personale, decese în familie etc.

Mai rea decât sărăcia este doar singurătatea

În afară de nevoia de bani pentru supraviețuire, pensionarii sunt interesați și de serviciile sociale oferite de CARP ”Omenia”. Un vârstnic singur cu o pensie de 700 de lei, de exemplu, nu mai este eligibil pentru servicii sociale de tipul îngrijire la domiciliu. Iar în asemenea cazuri intervine CARP. De asemenea, vârstnicii sunt foarte mulțumiți că li se pun la dispoziție și servicii de tip reparații de încălțăminte, reparații electrocasnice, croitorie, frizerie, coafură și manichiură, la prețuri foarte mici, trei lei tunsul, de pildă. Sunt foarte mulțumiți și de faptul că li se asigură posibilitatea de a socializa în ateliere de pictură, limbi străine, cor, IT etc. Și nu în ultimul rând, pensionarii s-au arătat mulțumiți de serviciile medicale ieftine și prompte.  Ochelarii cu un leu bucata pe care îi oferă CARP Omenia sunt ”neprețuiți„ pentru cei cu pensii sociale de 520 de lei pe lună, de pildă. Oficial, în România există în acest moment 659.030 de vârstnici care trăiesc cu 520 de lei pe lună…

În fine, ce au spus că și-ar dori în plus pensionarii chestionați în studiul CARP: asigurarea coșului zilnic pentru persoane nedeplasabile; echipă pentru curățenie la domiciliu; cantină socială.

Aici se poate adăuga și cererea pentru un club sportiv, vizionarea de piese de teatru, tratament la stațiuni balneare – gratuit, dacă se poate – și chiar publicarea de anunțuri matrimoniale. Singurătatea este o perspectivă mai rea decât sărăcia, iar vârstnicii știu cel mai bine acest lucru.

Casa de Ajutor Reciproc a Pensinarilor a împlinit 66 de ani

Casele de ajutor Reciproc ale Pensionarilor sunt organizații neguvernamentale, apolitice, nonprofit și de caritate, care au ca scop oferirea de asistență materială, financiară și socială membrilor lor. Altfel spus, asigură protecția socială de ansamblu a acestora. Istoria lor, în România, este mai veche.

Asociația Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor “Omenia” , București, de pildă, a fost înființată în anul 1952, sub denumirea de Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor nr. 6, Bucuresti. La 18.03.2010 a fost adoptata actuala denumire.

În concluzie, de ce este nevoie de asociații de ajutor reciproc ale pensionarilor? Pentru că statul nu poate acoperi nevoile de supraviețuire ale acestei categorii sociale: pensionarii. Iar viitorul pare să aducă vești și mai triste pentru viitorii pensionari… Creșterea vârstei de pensionare la 80 de ani, de pildă.


Anul acesta intră în vigoare Legea sărăciei: Un sfert din populația României nu poate supraviețui fără ajutor de stat

 
 

Urmărește-ne pe Google News