„Dacă actualele autorităţi moldoveneşti optează pentru unificare (cu România), regiunea autonomă Găgăuzia nu va rămâne tăcută (…) Orice iniţiativă de unificare va presupune demararea imediată a procedurii de separare a Găgăuziei şi revenirea la republica independentă Găgăuzia”, a scris Guţul pe Telegram.

Această reacție vine după mesajul premierului român Marcel Ciolacu, transmis cu prilejul Zilei Unirii Basarabiei cu România.

Ciolacu a calificat Ziua Unirii Basarabiei cu România drept „o sărbătoare de suflet a românilor de pe ambele maluri ale Prutului (…) în care marcăm actul istoric de la 27 martie 1918, prin care se împlinea voinţa românilor basarabeni de a reveni la patria mamă după un veac de ocupaţie ţaristă”.

Guţul a criticat declaraţia premierului român, spunând că acesta „uită că în ţara noastră trăiesc şi moldoveni, ruşi, găgăuzi, bulgari şi alte zeci de naţionalităţi”.

„Pentru marea majoritate a locuitorilor țării noastre există o singură patrie, Moldova. Este casa noastră comună, în care reușim să stabilim relații interetnice armonioase și concordie civilă”, a adăugat ea.

Başcana Găgăuziei a precizat că respectă România şi cultura română, dar se aşteaptă, în schimb, la „respectul corespunzător pentru statul moldovenesc şi pentru statutul juridic special al Găgăuziei“.

„Nu degeaba Găgăuzia este numită ancora independenţei Moldovei. Suntem adevăraţi patrioţi ai Moldovei şi vom continua să-i apărăm suveranitatea”, a conchis ea.

Găgăuzii, de origine turcică şi de credinţă ortodoxă, vorbesc în mare parte rusă şi se opun unei posibile integrări cu România vecină, opţiune pe care o consideră suficientă pentru a-şi declara independenţa, notează agenția spaniolă EFE, preluată de Agerpres.

 
 

Urmărește-ne pe Google News