Preşedintele, demis dacă vin la vot peste 9.150.000 de alegători

Curtea Constituţională (CCR) a pus pe jar, ieri, clasa politică, după ce a anunţat că pentru validarea referendumului e obligatoriu ca la acesta să se exprime jumătate plus unu din numărul total al alegătorilor.
CCR a decis, ieri, că legea prin care s-au făcut modificări la articolul 10 din Legea referendumului e constituţională în măsura în care participarea la consultarea populară depăşeşte jumătate plus unu din numărul alegătorilor înscrişi pe listele electorale. La ultimele alegeri locale din iunie 2012, numărul românilor cu drept de vot era de 18.300.000. Practic, pentru ca referendumul să fie validat de Curtea Constituţională, la el trebuie să participe puţin peste 9.150.000 de alegători, pentru demiterea preşedintelui fiind necesară majoritatea simplă. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru. Legea ar urma să fie rediscutată de Parlament, iar apoi promulgată de preşedintele interimar Crin Antonescu şi publicată în Monitorul Oficial.

Guvernul merge pe altă variantă

Reacţia cabinetului Ponta a venit la câteva ore după decizia CCR. “Guvernul consideră firească decizia Curţii Constituţionale în cazul Legii referendumului şi se angajează la respectarea acesteia”, se arată într- un comunicat transmis de Executiv. Totuşi “se aruncă pisică” în curtea Parlamentului. Conform legii, hotărârea CCR trebuie introdusă în actul legislativ care ar urma, apoi să fie promulgat de preşedintele interimar Crin Antonescu. Acesta are drept perioadă legală pentru promulgarea unei legi 20 de zile, mai precis, 30 iulie, o zi după data stabilită pentru referendum (29 iulie). Oricum, pe 30 iulie ori mai devreme, Antonescu poate retrimite legea în Parlament spre rediscutare. Până atunci, se pare că guvernul intenţionează să aplice OUG din 5 iulie, prin care referendumul va fi valid cu 50 la sută plus unu din numărul participanţilor. Cel puţin asta a declarat ieri ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa.

A condus respectând toate regulile prin Bucureşti

Şeful statului a fost ieri la Cotroceni la volanul Loganului său de culoare gri. Potrivit unor surse, el a vrut neapărat să păstreze câteva obiecte pe care le-a primit de când e preşedinte şi la care ţine foarte mult. Unul dintre aceste obiecte este icoana pe care Traian Băsescu a primit- o de la măicuţele de la Mănăstirea Techirghiol, acolo unde a slujit cel ce i-a fost duhovnic până la murit, părintele Arsenie Papacioclu. Băsescu s-a dus de la Cotroceni la sediul său de campanie din Capitală. De aici a plecat după câteva ore acasă.

Antonescu s-a întâlnit cu ambasadorul SUA

În prima sa zi ca preşedinte interimar, Crin Antonescu a avut, după preluarea mandatului de la preşedintele suspendat, Traian Băsescu, o discuţie cu ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein. La întâlnire a participat şi premierul Victor Ponta, tema discuţiilor fiind legată de asigurarea partenerilor occidentali ai României că procesul privind suspendarea lui Traian Băsescu din funcţie va urma toţi paşii legali. Mai mult, Antonescu şi Ponta i-au dat asigurări reprezentantului SUA că ţara noastră va respecta toate acordurile internaţionale pe care le-a semnat, inclusiv cele cu FMI şi Banca. Mondială. Ieri, pe la Cotroceni a trecut şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Locuinţa judecătoarei Aspazia Cojocaru, păzită de poliţişti

De vineri, de când Aspazia Cojocaru, unul dintre cei 9 judecători ai Curţii Constituţionale, a fost ameninţată, o patrulă de poliţişti supraveghează permanent locuinţa acesteia din Capitală. Măsura a fost luată după ce judecătorul ar fi primit mai multe telefoane, interlocutorul de la capătul firului adresându-i o serie de “atenţionări” de-spre cum să voteze în şedinţa Curţii. Totodată s-a format o comisie de anchetă care încearcă să îl găsească pe cel sau pe cei care au trecut la astfel de atacuri asupra unui membru al Curţii Constituţionale.

Adrian Năstase a primit un televizor performant în închisoare

Adrian Năstase a primit, ieri, de la fiul său cel mare un televizor LED. În jurul prânzului, Andrei Năstase a venit să-şi vadă tatăl la Spitalul Penitenciar Rahova. Pe lângă televizor, fostul premier a primit şi câteva cărţi care să-i ţină de urât, potrivit jurnaliştilor de la “Ştirile Kanal D”. Mai exact, seria despre dinastia Tudorilor şi povestea sângerosului rege Henric al VIII-lea în limba franceză. Vizita de ieri a fost a treia de când fostul premier se află după gratii.Pe de altă parte, Crin Antonescu a declarat aseară, în prima conferinţă de presă în calitate de preşedinte interimar, că nu va face nici o graţiere în mandatul de interimat şi în nici un caz nu-l va graţia pe Adrian Năstase.

 
 

Urmărește-ne pe Google News