„Am avut probleme extrem de serioase în discuţiile cu Fondul, Uniunea şi Banca Mondială, legate de credibilitatea şi predictibilitatea deciziilor instituţiilor juridice ale României care adesea, fără justificare şi temei constituţional sau legal, au interferat masiv politica economică a Guvernului. Şi aici cred că este evident pentru oricine cât de penibilă poate fi o instituţie a statului român care spune ‘Da, facem pensiile după contribuţie, dar la o singură categorie, nu cea în care sunt şi eu. Sau ‘Da, ar fi buna Legea educaţiei, dar să afectezi profesorii?. Păi şi noi câţiva suntem profesori, unul decan, altul rector”, a afirmat preşedintele, prezent la un forum pe teme economice, cu investitori în economia românească.
El a arătat că deciziile CCR de neconstituţionalitate a reducerii tuturor pensiilor cu 15% şi recalcularea pensiilor magistraţilor au creat confuzie în rândul experţilor instituţiilor financiare internaţionale, care nu ştiau dacă trebuie să negocieze cu Guvernul, cu Parlamentul sau cu Curtea Constituţională.
„Faptul că s-au luat decizii extrem de importante nu pe criterii constituţionale, ci pe criterii de oportunitate pune România într-o situaţie extrem de dificilă. A fost un lucru exprimat şi la nivel politic, şi la nivelul experţilor”, a spus Băsescu.
„Cea mai mare lovitură pe care a primit-o România a fost creşterea TVA”
De asemenea, preşedintele a susţinut că „cea mai mare lovitură pe care a primit-o România” a fost creşterea taxei pe valoare adăugată de la 16% la 24%, fapt care le-a creat pensionarilor mai multe prejudicii decât le-ar fi putut crea scăderea cu 15% a pensiilor. „Dumneavoastră înţelegeţi foarte bine că cei care au pierdut masiv au fost pensionarii şi vor pierde pe termen lung acum, în locul unei reduceri temporare până la 31 decembrie”, a menţionat şeful statului.