Băsescu a declarat că nu va vorbi astăzi despre efectele revoluției fiscale care sunt văzute de toată lumea, și anume inflație, creșterea dobânzii la credite, în mod deosebit la cele ipotecare, sau devalorizarea monedei naționale.
”O să vă vorbesc despre viitorul apropiat, pentru a explica de ce trebuie să cadă Guvernul Dăncilă, dacă nu prin moțiune, să îl dați voi jos. De la 1 iulie, premierul, cu cancelarul Austriei și premierul Bulgariei vor stabili liniile strategice pentru următoarele șase luni. Credeți că doamna Dăncilă va putea sta alături de cancelarul austriac și să discute Brexitul sau migrația la nivelul UE? Credeți că va avea ceva idei? Dar despre proiectele strategice ale UE, credeți că va fi în măsură să spună ceva?”, a spus Băsescu.
Fostul președinte a continuat: ”Vine o altă problemă. Dacă de la iulie doamna Dăncilă intră în scenă, de la 1 ianuarie 2019 întră tot Guvernul”, el făcând referire la Consiliul UE, România urmând să preia președinția, de la începutul anului viitor.
”Există Consiliul transporturi. Cum credeți că va face față ministrul Șova să discute problemele de infrastructură ale Europei, când el nu a construit un kilometru de autostradă? Avem Consiliul Afaceri economice, consiliu prezidat de domnul ministru Dănuț Andrușcă. Vi-l imaginați în capul mesei, cu toți miniștrii UE, discutând despre taxele vamale? Consiliul educație, cultură și sport. Cum credeți că îl va prezida ministrul ”panblică”, împrenă cu doamna Ioana Barna, când ei nu își rezolvă problemele din România”.
Traian Băsescu a precizat că Opoziției îi va fi foarte greu să treacă astăzi moțiunea, ”poate doar cu salvatorul Ponta”.
”Dacă nu trece, ascultați-mă, dați-l singur jos șli puneți un guvern cu care să nu ne fie rușine în UE, pentru că vom conduce UE. O asemenea șansă vom mai avea în 14 ani, dacă ne vom face de râs cu exemplare de acum, așa vom rămâne pentru următorii 14 ani”, a spus Băsescu, în finalul discursului.
Opoziția vrea astăzi să dărâme Guvernul condus de Viorica Dăncilă. Aritmetica însă nu le este favorabilă, nici după ultimele zile de negocieri. 80 de voturi le mai lipsesc celor de la PNL, USR și PMP. Fără a rupe coaliția de guvernare, moțiunea de cenzură nu are nicio șansă să treacă. Doar PSD are 220 de deputați și senatori, în timp ce ALDE mai aduce 29 de voturi. Pentru ca Guvernul să pice în Parlament, sunt necesare 233 de voturi.