”Mulţumesc lui Dumnezeu că Dragnea cu tot cu PSD s-au dezis de problema graţierii, pentru că asta îmi va permite să o susţin de pe poziţii independente pentru că România are nevoie de o graţiere. O poziţie de politician care înţelege care este situaţia din sistemul nostru de justiţie, din sistemul penitenciar şi mai ales care înţelege să contribuie la repararea unor erori care s-au făcut odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal”, a afirmat Traian Băsescu, după Consiliul Executiv Naţional al PMP, care s-a desfășurat la Palatul Parlamentului.
Potrivit lui Traian Băsescu, ”graţierea nu este pentru Udrea”. ”Udrea a primit 6 ani, gratierea este până la 3 ani, nu are nicio legătură una cu alta. România are nevoie de o graţiere largă care să ţină cont în primul rând de categoriile care pot fi recuperate pentru societate, o nouă lege a executării pedepselor care să valorifice pe timpul perioadei de detenţie capacitatea şi pregătirea profesională a celor încarceraţi (…) Graţiere, graţiere, dar banii trebuie recuperaţi. Eu cred că ar trebui să votăm împotriva Legii graţierii la Camera Deputaţilor”, a mai spus președintele PMP.
Băsescu l-a acuzat pe Liviu Dragnea că ”s-a lansat într-un show public de proastă calitate”. ”Presa dezbătuse cu două săptămâni înainte erau amendamentele lui Nicolae, iar Dragnea s-a făcut că le-a aflat abia după ce au ieşit oamenii în stradă. Încă nu am văzut un politician mai ridicol decât acest şmecheraş de Teleorman. E la fel ca la ordonanţa de urgenţă nr. 13, el n-a ştiut. Tocmai era în America se întâlnea cu Trump. Aceeaşi tehnică, dacă vă aduceţi aminte se întâmpla şi cu Ponta, era pe undeva prin Africa de sud când cu marea revoluţie din Parlament marţea neagră”, a spus el.
PSD ar putea renunța la legea grațierii. Liderul PSD, Liviu Dragnea a anunțat, miercuri, după ședința Consiliului Executiv Național, că partidul trebuie să se gândească serios dacă mai este oportună această inițiativă. Dragnea a lansat și ”un ultim apel” la Guvern şi la ministrul Justiţiei, Tudorel Toader să prezinte, într-un termen rezonabil, dacă proiectul şi alte măsuri anunţate ca proiecte legislative pot rezolva problema aglomerației și a condițiilor deficitare din penitenciare.
Proiectul legii grațierii colective a fost retrimis, luni, prin votul plenului, la comisia juridică, la cererea ALDE. Proiectul a primit de dimineață un raport de admitere cu amendamente în comisie. În urma dezbaterilor din comisie, senatorii au elaborat mai multe amendamente privind condițiile de grațiere și faptele grațiate. PSD și ALDE nu sunt de acord cu forma finală și vor adoptarea variantei inițiale a legii, depusă de Executiv.