”Doar cei care au un RITM BUN. Să nu ne facem iluzii, ”Declaraţia de la Roma” a stabilit, fără echivoc, o Uniune Europeană cu mai multe viteze, chiar dacă “vitezelor diferite” li se spune, de ieri, ”ritmuri diferite”. Nucleul dur al UE, Germania – Franţa – Olanda, va da direcţia şi ritmul (viteza), iar celelalte state membre vor fi libere s-o urmeze dacă vor sau dacă pot”, apreciază Traian Băsescu.

Liderul PMP mai menționează că liderii politici din România au obligaţia să înţeleagă acest lucru, să-l explice populaţiei şi să acţioneze în consecinţă.

”Obiectivul fundamental, dar nedeclarat, pe termen lung, al “ritmurilor diferite” este, în mod categoric, realizarea Statelor Unite ale Europei, iar, în această construcţie, vor intra doar cei care au un RITM BUN de acum înainte.
Ar fi păcat să constatăm cu „surprindere” peste zece ani, tot la Roma, cu ocazia celebrării a 70 ani de la semnarea Tratatului Fondator al UE, că un grup de state care au avut un RITM BUN anunţă că au devenit Statele Unite ale Europei”, mai spune Băsescu.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat sâmbătă că, în cadrul Summit-ului aniversar al UE, a fost adoptată Declaraţia de la Roma şi a dispărut sintagma „Europa cu două sau mai multe viteze” deoarece niciun lider european nu îşi doreşte să se facă paşi înapoi, ci o Uniune „mai puternică, care face faţă mai bine crizelor”.

„Menţinerea unităţii celor 27 de state membre este şi trebuie să rămână deviza noastră în continuare. Textul Declaraţiei este pozitiv şi echilibrat, în acord cu poziţia promovată de România cu privire la viitorul Europei. Au fost preluare preocupările exprimate de România în cadrul negocierilor privind cooperarea consolidată. De asemenea, a fost inclusă şi o referire suplimentară la coeziune în ceea ce priveşte o Europă prosperă şi sustenabilă”, a spus Klaus Iohannis.

Potrivit șefului statului, textul Declaraţiei menţionează că uşa rămâne deschisă pentru statele membre care doresc să se alăture mai târziu acestor forme de cooperare consolidată. ”Cu siguranţă, nu dorim paşi înapoi de la ceea ce am realizat până acum. Este important ca Uniunea să evolueze permanent în sensul consolidării acelor politici care asigură fundamentul şi eficienţa Uniunii”, a mai completat preşedintele.

 
 

Urmărește-ne pe Google News