Vadim, alaturi de Traian Basescu
Partidul Romania Mare a depus, ieri, la Curtea Constitutionala si, respectiv, la Biroul Electoral Central, o contestatie prin care solicita anularea alegerilor prezidentiale si a celor parlamentare.
Partidul lui C.V. Tudor sustine ca, fiind vorba de fraude de natura sa modifice in mod esential si irevocabil rezultatele alegerilor, a solicitat „in mod neechivoc” anularea scrutinului din 28 noiembrie si, conform legii, organizarea de noi alegeri.
Cate voturi se pot fura cu autobuzul?
O simpla analiza matematica demonstreaza ca teza fraudarii alegerilor prin „Actiunea Autobuzul”, lansata de liderii Aliantei D.A., nu sta in picioare.
Sa vedem despre ce este vorba: Traian Basescu vorbea despre existenta a circa 40 de autobuze cu sustinatori PSD plimbati prin mai multe zone ale tarii ca sa voteze de mai multe ori. Sa spunem ca nu au fost 40, ci, cu „generozitate”, 50 de autobuze! 50 de autobuze a cate 50 de „turisti electorali” inseamna 2.500 de oameni. Daca fiecare a votat de 20 de ori, ceea ce este, oricum, exagerat, dar sa admitem un asemenea calcul, rezulta 2.500 inmultit cu 20, deci 50.000 de voturi. 50.000 de voturi inseamna, in contextul prezentei la vot inregistrate duminica, abia… 0.46% din optiunile electorale.
Sa spunem ca aceste calcule ar putea fi dublate, ca au fost nu 50, ci 100 de autobuze! Lucru greu de crezut in conditiile in care nici macar o singura acuzatie de acest gen nu a reusit sa fie probata pana in momentul de fata. Deci, dubland calculele oricum exagerate facute mai sus, rezulta 0,92% din optiunile electorale. Pana la „frauda” de 3 – 5% sustinuta de Traian Basescu e o distanta inca mare. in plus, considerand calculele noastre corecte, mai apare o problema: oare toate cele 0,92% din voturi „furate” s-au dus catre un singur bloc politic? Nu de alta, dar ambele forte – PNL-PD si PSD+ PUR – s-au acuzat reciproc de trimiterea pe traseu a autobuzelor cu votanti. Daca Traian Basescu si Alianta nu vor veni urgent cu probe, inseamna ca asa-zisa „Actiune Autobuzul” nu este decat o strategie de diminuare a infrangerii unei forte care nu stie sa piarda.
Turismul electoral va fi posibil si in turul II
Tot in cursul zilei de ieri guvernul a incercat sa dezamorseze o serie de viitoare acuzatii de frauda care ar putea aparea la turul II al alegerilor prezidentiale.
Astfel, in cursul sedintei de ieri de la Palatul Victoria, premierul a propus adoptarea, prin consens national, a unei ordonante de urgenta care sa interzica folosirea listelor suplimentare la turul II, liste pe care voteaza, de obicei, „turistii electorali”. Consensul ar fi trebuit sa fie obtinut prin aprobarea ordonantei atat de populatie, prin reprezentantii societatii civile, cat si prin reprezentantii mass-media si cei ai combatantilor politici. Adrian Nastase, implicit, era de acord, Clubul Roman de Presa, prin vocea lui C. T. Popescu, si-a dat acordul, iar ONG-urile s-au declarat de acord prin intermediul asociatiei Pro Democratia.
Paradoxal, s-a opus candidatul Aliantei DA, Traian Basescu, tocmai cel care a invocat atat de mult fraudele pe listele suplimentare. Adica pe listele ce ar trebui interzise. El a invocat privarea de dreptul electoral a miilor de studenti care nu se afla in localitatile de domiciliu.
Analistii nu cred ca e posibila o frauda majora
Am incercat sa deslusim credibilitatea acuzatiilor de frauda intreband si analisti politici independenti. Acestia acorda putine sanse unei fraude de proportii, care sa influenteze alegerile, iar una dintre personalitatile chestionate de noi nu crede in posibilitatea demonstrarii unei fraude. Referitor la scandalul legat de fraudarea primul tur al alegerilor am cerut si parerea lui Sebastian Lazaroiu, directorul CURS, institut de sondare care a efectuat un exit-poll. „Noi am facut un sondaj la iesirea de la urne, iar rezultatele noastre sunt foarte aproape de rezultatele oficiale ale Biroului Electoral Central. Mie mi se pare un scenariu stiintifico-fantastic ceea ce zic liderii Aliantei D.A., pentru ca am auzit ca ne-au acuzat pe noi ca am fi fost intelesi cu fraudatorii. Nu este adevarat. insa cred ca au existat fraude care nu au influentat rezultatul final. Dupa ’90, la toate scrutinurile au fost fraude, ceea ce demonstreaza ca democratia este totusi in faza incipienta in tara noastra. Exemplu cel mai concludent de frauda este ca s-au descoperit persoane care au votat de mai multe ori pe listele suplimentare”, ne-a declarat directorul CURS.
Disputa fara arbitru
Emil Hurezeanu (foto) este de parere ca disputa pe tema fraudei electorale a ramas fara arbitru deoarece acuzatiile cu care se improasca partidele politice trebuie transate de institutii publice care nu au credibilitate din cauza politizarii lor. „in primul rand, daca nu s-ar fi facut un protest impotriva unei presupuse fraude, termenul legal de 48 de ore in care sunt acceptate asemenea contestatii ar fi expirat. in al doilea rand, independent de faptul ca Traian Basescu ar avea dreptate, independent de felul in care PSD justifica anumite elemente, avem o problema de credibilitate relativ la functionarea institutiilor publice. Se vede acum cat au gresit partidele de guvernare in ultimii 15 ani si trebuie sa recunoastem ca ambii candidati la Presedintie de acum au facut parte din guvernarile anterioare, cand au acceptat politizarea institutiilor publice. Acum nici politicienii nu mai au incredere in ele si nici cetatenii nu isi indreapta privirea catre ele in asteptarea unui verdict. Acum platim lipsa de credibilitate a institutiilor si tot politicienilor le datoram fragilitatea acestora.”
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro