Traian Băsescu a fost întrebat, marţi seară, la Digi 24, de ce crede că alegerile prezidenţiale au fost devansate.

„Cred că singura explicaţie este legată de opţiunea preşedintelui Iohannis de a se bate pentru o funcţie la nivel european sau la nivel NATO. Altă explicaţie nu există. Pentru că e dificil să organizeze alegeri în septembrie, să stai cu doi preşedinţi până la sfârşitul lui decembrie. E o perioadă lungă, în care ai şi preşedinte ales, şi preşedinte în funcţie. E dificil. Dar aici aş trage un semnal”, a declarat Traian Băsescu.

„Dacă vizează un post la Uniunea Europeană trebuie să fie foarte atent, pentru că postul de preşedinte al Comisiei Europene, care este cel mai important, este dat. Ursula va fi în continuare preşedinta Comisiei, pentru că e susţinută de PPE”, a completat fostul preşedinte al României.

Băsescu a precizat că Iohannis se poate lupta cu Mark Rutte pentru funcţia de secretar general al NATO, pentru că, în opinia sa, „funcţiile la Uniunea Europeană sunt ocupate”.

Dacă este de făcut ceva, e dat o bătălie împotriva lui Mark Rutte. Mark Rutte este premierul Olandei, om care dispreţuieşte România. Asta este părerea mea şi preşedintele Iohannis are obligaţia să se bată ca acest individ să nu devină secretar general NATO.

Traian Băsescu:

Traian Băsescu a mai fost întrebat dacă se poate schimba ceva în cazul lui Iohannis, având în vedere că şansele lui sunt mici acum pentru a ajunge secretar general NATO.

„Cred că s-a trezit târziu, dacă a vrut un post european. Jocurile par nefinalizate la Uniunea Europeană, la NATO este clar, dacă SUA s-au angajat împreună cu Marea Britanie va fi greu, dar nu e imposibil”, a mai spus fostul preşedinte.

România trebuie să respingă ideea cu Mark Rutte secretar general NATO, pentru că e o funcţie din care influenţezi activitatea publică, cea de secretar general NATO, în niciun caz pe cea militară.

Traian Băsescu:

„Aici sunt generalii americani care sunt şefii operaţiunilor, dar imaginea publică şi ceea ce poţi să spui ca civil aflat în fruntea NATO este influenţată de secretarul general NATO şi România nu are nevoie de un om care a dovedit că e ostil acestei ţări, de cele mai multe ori fără motiv”, a conchis Băsescu.

Cursa pentru cea mai mare putere din cadrul NATO

Succesorul lui Jens Stoltenberg, care își încheie mandatul în octombrie, va fi ales doar cu susținerea tuturor celor 31 de state membre, posibil 32, dacă aderarea Suediei se va realiza la timp.

El va prelua mandatul într-un moment crucial, fiind însărcinat să susțină sprijinul membrilor NATO pentru apărarea costisitoare a Ucrainei împotriva invaziei rusești și să protejeze alianța împotriva oricărei escaladări care ar putea-o trage direct într-un război cu Moscova.

Cu sprijinul SUA, cea mai mare putere din cadrul NATO, a principalelor trei mari națiuni europene și al altor 16 membri NATO, premierul olandez Mark Rutte se află într-o poziție dominantă pentru a deveni secretar general NATO și orice rival va apărea se va confrunta cu o luptă dificilă, relatează Reuters într-un articol publicat joi, 22 februarie, în care analizează cursa pentru șefia NATO.

În ceea ce-l privește pe președintele român Klaus Iohannis, despre care o jurnalistă Bloomberg a scris că România a notificat NATO că intră în cursa pentru desemnare, Reuters scrie că diplomații cu care a vorbit spun că a fost menționat în discuții informale drept posibil candidat, dar Rutte este singurul candidat oficial.

Urmărește-ne pe Google News