Traian Băsescu nu a uitat de declaraţiile controversate ale lui Dan Şova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Național și Investiții Străine, prin care nega Holocaustul în România. Preşedintele a mărturisit că ţara noastră a recunoscut Holocaustul însă că totul ţine, în primul rând, de educaţie.
„Eu am convingerea că dacă vom continua implementarea concluziilor raportului Wiesel, care împlineşte zece ani, anul acesta – sunt zece ani de când România a recunoscut Holocaustul, printr-un raport al unei comisii conduse de Elie Wiesel – dacă vom implementa concluziile acestui raport, cu certitudine, vor fi tot mai puţini români care să aibă atitudini antisemite”, a declarat şeful statului potrivit Realitatea TV.
În acelaşi timp, Traian Băsescu a ţinut să sublinieze că nu există un antisemitism de masă în ciuda unor declaraţii, sporadice, făcute de unii dintre oamenii politici din România.
„Sunt, însă, declaraţii sporadice, uneori chiar ale unor oameni politici, şi ne amintim cazul ministrului Şova, care creează o impresie care nu reflectă realitatea. Românii, v-o pot spune cu certitudine, nu sunt antisemiţi, dar avem de lucru pentru a-i face să înţeleagă şi să recunoască existenţa Holocaustului pe teritoriul României”, a punctat preşedintele.
Potrivit preşedintelui Băsescu, faptul că pe teritoriul României s-au tipărit manuale despre Holocaust, anul acesta având deja 109 şcoli în care se învaţă despre evrei şi Holocaust în România, este un lucru bun, care va merge înainte.
„Faptul că am reuşit să avem un Monument al Holocaustului, chiar aici, la câteva zeci de metri de palatul prezidenţial, în centrul Bucureştiului, este iarăşi un element care va ajuta în educarea populaţiei şi în recunoaşterea acestui fenomen dramatic din istoria României, de către toţi românii”, a conchis şeful statului.
În urmă cu aproape doi ani, Dan Şova, senator PSD şi purtător de cuvânt al partidului în 2012 susţinea într-o emisiune televizată că, în 1941, la Iaşi, nu au fost ucişi decât vreo 24 de evrei de către soldaţii germani, nicidecum de români, negând practic existenţa pogromului. Afirmaţiile senatorului social democrat a stârnit indignare printre istoricii şi specialiştii din cadrul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului.
„Datele istorice arată că la Iaşi au fost omorâţi 23 – 24 de cetăţeni români de origine evreiască, care au fost omoriţi de soldaţii din armata germană. Ceea ce este o pată pe istoria militară a poporului român este comportamentul unei părti din ostaşii români. (…) La masacrul de la Iaşi nu au participat români. Ăsta este un lucru lămurit de istorie”, a spus Dan Şova, în interviul realizat de Andrei Gheorghe. Şova a adăugat că Tesu Solomonovici, într-o carte despre pogromul evreilor în Romania, „recunoaste că, pe teritoriul României, niciun evreu nu a avut de suferit şi asta i s-a datorat lui Antonescu”, declara la acea vreme actualul ministru.
Mai târziu, Dan Şova şi-a cerut scuze pentru declaraţiile făcute, spunând că a fost vorba despre o eroare şi că nu este ceea ce crede cu adevărat.