Azi, parlamentarii vor da votul final

Chiar dacă se afla sub protecţia “magiei violet”, Băsescu s-a arătat ieri extrem de obosit şi de îngândurat. Cu toate acestea, el le-a răspuns în termeni duri reprezentanţilor USL care doresc să-l suspende din funcţie. “Unul dintre motivele solicitării de suspendare e determinat de faptul că premierul Victor Ponta, ajuns să fie cunoscut în toată lumea, după ce şi-a copiat lucrarea de doctorat, ca premierul «copy paste», vrea săşi acopere fapta!”. Băsescu a declarat că nu a încălcat prin acţiunile sale Constituţia şi că Ponta şi Antonescu vor să-şi subordoneze, prin îndepărtarea sa, justiţia. După discursul preşedintelui, aleşii au stabilit că azi va avea loc votul final privind decizia de suspendare.

O magie din Antichitate

“Flacăra violetă” apare în vechile scrieri egiptene sub numele de Focul Sacru. Conform textelor ezoterice, toate energiile negative sunt anihilate de această flacără care îl protejează pe cel care poartă culoarea, în special într-o zi de joi. Menţionăm că ieri a fost joi…

Îşi dă demisia pentru a mai candida o dată?

Mutare-şoc în scandalul politic privind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Conform unor surse din PDL, şeful statului ia în calcul posibilitatea de a demisiona înainte ca Parlamentul să voteze, azi, suspendarea sa din funcţie. Sursele mai spun că în acest moment juriştii partidului şi cei de la Cotroceni consideră că o demisie din funcţia de preşedinte i-ar da şansa lui Băsescu să candideze pentru încă un mandat la funcţia supremă. Senatorul independent Iulian Urban a declarat pentru Libertatea că dacă va demisiona, Traian Băsescu mai are dreptul să candideze, deoarece “nu şi-a finalizat cel de-al doilea mandat, care, conform Constituţiei, trebuie să fie de cinci ani”.

CCR poate schimba toate deciziile

Toate deciziile legate de suspendarea preşedintelui pot fi date peste cap, luni, de Curtea Constituţională (CCR). Surse din PDL ne-au declarat că dacă judecătorii vor da câştig de cauză sesizărilor depuse de democrat-liberali privind neconstituţionalitatea schimbării din funcţii a preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, Vasile Blaga, respectiv, Roberta Anastase, toate deciziile adoptate de Parlament în ultimele zile vor fi nule, inclusiv posibila suspendarea a preşedintelui, de azi.

Iată ce nu poate face Antonescu ca interimar!

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, ieri, întrebat fiind de jurnalişti dacă are intenţia să-l graţieze pe Adrian Năstase în momentul în care va deveni preşedinte interimar, că va fi “responsabil şi discret”. “Eu refuz să discut despre ce o să fac sau nu o să fac în cazul Năstase, pot să vă spun de pe acum că o să-mi exercit mandatul responsabil şi discret”. Conform Constituţiei, preşedintele interimar are toate prerogativele unui preşedinte ales, inclusiv dreptul de a graţia. El nu poate, în schimb, să dizolve Parlamentul, să organizeze referendumuri sau să se adreseze în plenul Legislativului.

217 voturi necesare pentru suspendare

Şedinţa de astăzi în care se va decide suspendarea lui Traian Băsescu are un calcul matematic simplu. Din totalul celor 433 de mandate de parlamentari ocupate este nevoie de votul a jumătate plus unu, mai precis, de 217 aleşi, pentru a fi valabilă suspendarea. Numărul locurilor parlamentare este de 471, însă 38 dintre acestea nu mai sunt ocupate din cauza deceselor, arestărilor sau a faptului că mulţi senatori şi deputaţi au devenit primari ori preşedinţi de Consilii Judeţene după alegerile locale de luna trecută.
fotografii: Gabriel Pătruț/ Radu Nistor

 
 

Urmărește-ne pe Google News