Conflictul deschis dintre ministrul apararii, Teodor Atanasiu, si presedintele Romaniei,  Traian Basescu, imbraca, pe zi ce trece, forme din ce in ce mai ridicole. In timp ce bietii romani incearca sa priceapa cate ceva din crancena disputa la varf, intre mai-marele militarilor si primul om in stat se deruleaza zilele acestea, de la distanta, un nou episod al inclestarii.

Amercianii si-au depasit rolul de arbitri discreti si au inclinat oarecum balanta in favoarea presedintelui Basescu, dupa ce le-au promis militarilor romani 20 de masini de lupta Humvee.  Ultima gaselnita, “razboiul masinilor Aro”, e doar unul din pasii pe care ambii demnitari l-au facut pana acum pentru a-si atinge scopul.
Ministrul Atanasiu vrea cu orice pret ca baietii nostri sa puna armele deoparte si sa plece odata din Irak si Afganistan.

De aceea, dupa ce a lansat ipoteza retragerii trupelor romanesti exilate pe fronturile altora si a apelat la o campanie destul de palida de strangere de semnaturi in acest sens, Atanasiu a incercat sa isi consolideze pozitia in fata rivalului sau, facand praf calitatea masinilor ARO din dotarea soldatilor romani. A supralicitat spunand, acum cateva zile, la Arad, ca romanii si batranele lor ARO au ajuns subiect de bascalie pentru militarii americani, care pariaza in fiecare dimineata pe rablele care nu vor porni la cheie. Una peste alta, concluzia ministrului, care nu a ratat sa il ia pe Basescu peste picior atunci cand i s-a ivit ocazia, a fost aceea ca intr-o buna zi, daca nu plecam mai repede de acolo, ne vom trezi pe front doar noi cu armata irakiana.

In schimb, presedintele Basescu doreste ca ai nostri sa mai zaboveasca in desert, fie el afgan sau irakian, pentru ca Romania si-a asumat niste obligatii pe axa Bucuresti – Washington – Londra. Asa ca a pornit la “lupta” impotriva ideilor liberale ale ministrului, devenit peste noapte adversar, fiindca un presedinte ca Traian Basescu nu putea ramane insensibil la provocarile sistematice venite din partea sefului Armatei. Asa ca presedintele s-a dus mai intai in State, la prietenul si sfatuitorul sau George W. Bush. Fireste, fara ministrul Atanasiu, pe care l-a lasat acasa sa isi continue linistit campania de retragere a trupelor. Apoi, a aterizat direct pe frontul din Irak. A vrut sa vada cu ochii lui cum o “iau la cheie” masinile ARO pe care pariaza americanii.

Americanii ne dau 20 de Humvee

Sub privirile ingrijorate ale militarilor, Basescu a trecut in revista patru masini. Trei au raspuns prompt, militareste, cerintelor sefului statului. O a patra insa a cerut un ragaz mai mare, dar pana la urma si-a facut pe deplin datoria. Mai lenes, dar a pornit. “Poate ca porneste mai greu dimineata”, a comentat ironic, in stilu-i caracteristic, seful statului. De peste Ocean a urmat o lovitura-surpriza pe care ministrul Teodor Atanasiu a incasat-o din plin in disputa cu presedintele Basescu: 20 de masini de lupta Humvee facute cadou romanilor de cei care pana acum au arbitrat discret conflictul care a zapacit complet o tara intreaga.

Cu un avantaj de moment de partea presedintelui Romaniei, care se pare ca a uitat complet ca acum cateva luni critica vehement dotarea precara a militarilor romani, in disputa greilor se contureaza verdictul final: trupele romanesti raman in Irak. Si in Afganistan.

 

Urmărește-ne pe Google News