A demisionat Vasile Blaga. Poate singurul ministru capabil şi cu şiră a spinării din Cabinetul Boc. Cu asta, Băsescu a scăpat de tripleta BVB (Berceanu, Videanu, Blaga, de primii doi nu-i nicio pagubă), statul portocaliu având acum un careu de marcă: Băsescu, Udrea, Boc, Anastase. BUBA, cum îl defineau protestatarii.
Numai deruta sau, oare?, teama puteau să-l determine pe Băsescu să repudieze – excluzându- le global din rândul unităţilor de protecţie – structuri atât de numeroase şi importante, ca Poliţia (care a ieşit în stradă) şi Jandarmeria (care nu şi-a ciomăgit colegii de minister). Aruncând anatema asupra forţelor de ordine ale ţării, Băsescu a reacţionat umoral şi furios la ceea ce a resimţit ca fiind un afront la adresa lui: marşul neautorizat până la poarta Cotroceniului a mii de poliţişti, dintre care unii l-au agresat verbal. Incident pe care chiar Băsescu îl putea evita, dacă transmitea protestatarilor că va primi, peste o zi, două – el nefiind vineri în Bucureşti – o delegaţie a lor. Atitudinea arogantă şi responsabilităţile de mediator sunt profund incompatibile.
În ultimele luni practic toate segmentele sociale şi profesionale îl acuză pe preşedinte că este iniţiatorul sau girantul unei catastrofale politici economice şi sociale a unui guvern incompetent. Dacă Băsescu a privit cu detaşare manifestaţiile profesorilor, personalului sanitar şi ale funcţionarilor sau pensionarilor, de astădată s-a pomenit că nici Internele nu-i mai sunt scut.
Cine a mai rămas lângă Băsescu? SPP şi SRI, poate şi SIE. Probabil în urma în urma unor lecturi incomplete sau a sfaturilor unor tembeli şi nepricepuţi din preajmă, preşedintele s-o fi gândit că, în perioada de decădere a Imperiului Roman, împăraţii nu se mai bizuiau pe legiuni, pe armată, spre a stăpâni populaţia gata de revoltă. Ci pe Garda pretoriană şi pe informatori. Dar tocmai această grupare de presupuşi fanatici îşi lua adesea mâna de pe stăpâni, asupra cărora chiar îşi exercitau ce învăţaseră: să dea jos sau şi mai rău. Mă rog, acelea erau vremuri de dictatură, de instabilitate, pe când România de azi e un stat modern, de drept, democratic… În vorbe.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro