Potrivit unei propuneri legislative aprobate de Comisia juridică, cvorumul la referendum va fi redus la 30% din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente.
Următorul pas este supunerea la vot în plenul Senatului a propunerii legislative, însă ultimul cuvânt îl va avea Camera Deputaţilor.
În cadrul Comisiei juridice, la iniţiativa privind reducerea cvorumului la referendumuri nu au existat dezbateri asupra textului de lege, parlamentarii opoziţiei neavând luări de cuvânt.
Iniţiativa de reducere a cvorumului a aparţinut unor parlamentari USL care au depus la Senat un proiect legislativ de modificare a Legii referendumului. Alegii puteri propun scăderea cvorumului de participare la referendum de la 50% la 30%.
Deputatul PSD Florin Iordache a precizat că proiectul propune ca referendumul să fie validat dacă nu mai puţin de 25% din populaţia cu drept de vot se pronunţă, aceasta fiind cea de-a doua condiţie cumulativă.
În cazul în care va fi validată decizi se va aplica tuturor tipurilor de referendum, inclusiv celor referitore la demiterea preşedintelui sau la revizuirea Constituţiei.
Guvernul va emite un aviz pozitiv la proiectul legislativ depus de mai mulţi parlamentari ai USL privind scăderea cvorumului de participare la referendum de la 50% la 30%, a anunţat, în 16 aprilie, premierul Victor Ponta.
„Proiectul este făcut exact în baza deciziilor de anul trecut ale Curţii Constituţionale, şi anume un prag identic pentru toate tipurile de referendum, nu doar pentru demiterea preşedintelui sau pentru Constituţie (…) Se scade doar pragul pentru cei care eventual boicotau referendumul, pentru că boicotul nu este o exprimare a voinţei electorale. Eşti pentru, contra sau să nu împiedici adoptarea unor decizii importante”, susţinea premierul în cadrul unei şedinţe de guvern.