Președintele parlamentului de la Damasc Hammouda Sabbagh a anunțat joi că Bashar al-Assad a câștigat alegerile din Siria cu 95,1% din voturi și că prezența la urne a fost de 78,6%.
Cei doi competitori, Abdullah Salloum Abdullah, fost ministru, și Mahmoud Ahmed Mari, membru al opoziţiei tolerate de guvern, au obținut 1,5%, respectiv 3,3%.
Dar opoziția din Siria a catalogat alegerile drept „o farsă”, în vreme ce SUA și statele europene au subliniat că scrutinul nu a fost unul corect.
Damascul nu s-a arătat deranjat de această poziționare. Când a votat, miercuri, Assad a declarat că opinia Occidentului este egală cu zero.
Siria a fost devastată de un conflict întins pe un deceniu, care a izbucnit după ce guvernul lui Assad a răspuns în mod violent unor manifestații pro-democratice din 2011.
Conflictul civil general care a izbucnit ulterior, cu numeroși actori locali și internaționali implicați, s-a soldat cu 388.000 de morți.
Jumătate din populație a fost nevoită să își părăsească casele, iar aproape șase milioane de refugiați au părăsit țara.
Scrutinul prezidențial a fost organizat doar în zonele controlate de guvernul de la Damasc, cam două treimi din țară, și în unele ambasade siriene din străinătate. 14,2 milioane de persoane au participat la vot.
În acest timp, o uriașă manifestație împotriva alegerilor a fost organizată în provincia Idlib, încă controlată de opoziție.
Yahya al-Aridi, purtător de cuvânt al Comisiei Siriene pentru Negociere a subliniat că organizarea scrutinului în acest mod a demonstrat „dispreț față de cetățeni”.
„A fost o decizie a guvernului, susținut de Rusia și Iran, pentru a ucide procesul politic. O continuare a tiraniei”, a spus oficialul.
Miniștrii de externe din Franța, Germania, Italia, Marea Britanie și SUA au dat la rândul lor o declarație comună în care au spus că votul a fost „ilegitim” și „nici liber, nici corect”.
Assad este președinte din 2000. El a preluat funcția de la tatăl său, Hafez, care a condus țara timp de mai bine de un sfert de secol.
Ultimele alegeri din țară au avut loc în 2014, în ciuda luptelor în plină desfășurare atunci și a faptului că opoziția a refuzat să participe.
Din acel moment, soarta conflictului s-a întors în favoarea lui Assad. Ajutat de raidurile aeriene ale avioanelor Rusiei și de milițiile iraniene, armata guvernului de la Damasc a recucerit, pe rând, majoritatea orașelor din țară.
Porțiuni importante sunt totuși deținute în continuare de diverse facțiuni, rebeli, jihadiști sau forțe kurde, iar o soluție politică pentru rezolvarea conflictului nu se întrevede deocamdată.