Conform surselor citate de NYT sub rezerva anonimatului, Iranul a ordonat evacuări la Ambasada sa din Damasc și din bazele Gardienilor Revoluției, vizând inclusiv comandanții de top. Aceste evacuări au început vineri, având loc cu avioane spre Teheran, pe rute terestre spre Liban și Irak, precum și prin portul Latakia.
Decizia legată de evacuare este o întorsătură în războiul din Siria, în condițiile în care Teheranul l-a susținut puternic până acum pe liderul regimului de la Damasc. Mai mult decât atât, Siria a fost pentru Iran o rută-cheie de transferuri de arme către mișcarea șiită libaneză Hezbollah.
Video: Preluarea orașului antic Palmyra de către rebeli.
Sursa: X
„Nu putem să rămânem ca forță de consiliere și de sprijin, dacă armata siriană nu vrea să lupte”, afirmă Mehdi Rahmati, un analist iranian care oferă sfaturi pe teme de securitate regională.
„Concluzia”, adaugă el, „este că Iranul își dă seama că nu poate gestiona pe cale militară situația de acum din Siria și că această opțiune este exclusă”.
Ofensiva lansată de rebeli pe 27 noiembrie a schimbat foarte rapid cursul războiului din Siria, unde Bashar al-Assad se menținea la putere cu ajutorul Iranului și al Rusiei. De atunci, rebelii au cucerit două orașe importante – Alep și Hama – și au intrat în Homs, de unde pot avea cale liberă spre Damasc.
Doi generali ai forțelor iraniene de elită Quds au fugit în Irak după ce rebelii au cucerit Deir er-Zor și au intrat în Homs.
„Siria este în pragul colapsului și privim cu calm”, se revoltă deputatul iranian Ahmad Naderi. El semnalează că Iranul își va pierde influența în Irak și Liban odată cu pierderea pozițiilor sale în Siria. „Nu înțeleg motivul acestei inacțiuni, dar orice ar fi, nu este bine pentru țara noastră”, insistă Naderi.
Video: Ofițer al armatei siriene împreună cu un gup de soldați.
Sursa: X
Ofensiva rebelilor vine într-un moment de relativă slăbiciune pentru trei dintre cei mai importanți susținători ai lui Bashar al-Assad. Capacitățile Hezbollah și cele ale Iranului au fost limitate de conflictul cu Israel, în timp ce armata rusă s-a concentrat pe războiul din Ucraina.
Șeful diplomației iraniene, Abbas Araghchi, s-a deplasat în cursul acestei săptămâni la Damasc și i-a dat asigurări lui Bashar al-Assad pentru un „sprijin deplin”, dar a devenit între timp ambiguu. „Cu voia lui Allah, se poate întâmpla orice, dar rezistența își va îndeplini datoria”, a declarat el în cursul unei vizite efectuate vineri la Bagdad, capitala Irakului.