De asemenea, au fost emise mandate internaționale pentru arestarea fratelui lui Assad, Maher, comandant de facto al unei unități militare de elită siriană, și a doi generali ai forțelor armate.
Mandatele de arestare, emise pentru acuzații de complicitate la crime împotriva umanității și complicitate la crime de război, vizează atacurilor chimice din orașul Douma și districtul Ghouta de Est, de la periferia capitalei siriene Damasc, din august 2013.
Peste 1.000 de persoane au murit ca urmare a atacurilor chimice, pe care opoziția le-a pus pe seamea regimului Assad, într-o perioadă în care Siria era în război civil. Autoritățile siriene au respins orice responsabilitate.
Este primul mandat de arestare internațional care a fost emis pe numele lui Bashar al Assad. Armata loială dictatorului sirian a reprimat brutal protestelor începute în 2011 care au dus la un război civil soldat cu peste jumătate de milion de persoane ucise și cu strămutarea a jumătatea din populația țării.
Tribunalul din Paris, care se ocupă de cazurile de crime împotriva umanității, a început o anchetă privind aceste atacuri chimice încă din 2021. Franța revendică jurisdicția mondială pentru infracțiuni precum crime de război și crime împotriva umanității.
Ancheta a venit ca urmare a unei plângeri legale depuse de ONG-ul Centrul Sirian pentru Media și Libertatea de Expresie (SCM), asociația de avocați Open Society Justice Initiative (OSJI) și Arhiva Siriană, un organism care documentează încălcările drepturilor omului în Siria.
„Este o evoluție uriașă”, a spus președintele SCM, Mazen Darwish, despre mandatul de arestare emis pe numele lui Assad. „O jurisdicție independentă recunoaște că atacul chimic nu ar fi putut avea loc fără știrea președintelui sirian, că acesta este responsabilitate și trebuie tras la răspundere”, a continuat el.
Cazul împotriva lui Assad și a celorlalți se bazează pe relatări directe ale martorilor și pe analize profunde asupra lanțului de comandă militar sirian, a spus Darwish.
Activiștii au postat în 2013 pe YouTube imagine filmate de martori, despre care spun că arată efectele atacului, inclusiv imagini cu zeci de cadavre, multe dintre ele a unor copii, întinse pe pământ.
Alte imagini au arătat copii inconștienți, oameni care făceau spume la gură și medicii care puneau măști de oxigen unui număr mare de persoane în încercarea de a-i ajuta să respire.
Scenele au provocat repulsie și condamnare la nivel global. Un raport al Națiunilor Unite a spus ulterior că există dovezi clare ale utilizării gazului sarin.
Siria a fost de acord în 2013 să se alăture Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) și să renunțe la toate armele chimice.
De atunci, OPCW a acuzat Damascul pentru o serie de atacuri chimice în timpul războiului civil. Guvernul sirian a negat acuzațiile.