Când Italia a extins certificatul verde luna trecută, orașul-port Trieste, din nord-estul țării, a devenit epicentrul protestelor organizate de scepticii vaccinării, care au mărșăluit alături de angajații din port strigând că măsurile le încalcă dreptul de a munci.
Câteva săptămâni mai târziu, Trieste a devenit unul dintre epicentrele unui nou val pandemic, care pare a fi cel puțin parțial legat de acele proteste și care amenință să copleșească spitalele și să păteze reputația unui oraș istoric, care odinioară a fost un hub cosmopolit al Imperiului Austro-Ungar.
„Situația din Trieste este în mod particular îngrijorătoare”, a avertizat doctorul Fabio Barbone, epidemiologul care coordonează gestionarea pandemiei în zona Friuli-Venezia Giulia.
Președintele regiunii, Massimiliano Fedriga, a fost chiar mai abrupt decât expertul medical: „E timpul să spunem cu fermitate. Ajunge cu stupizenia”.
Mandatul strict de vaccinare, care a impus certificatul verde în aproape toate spațiile publice și inclusiv la locul de muncă a oferit Italiei o rată de vaccinare ridicată și o lungă perioadă de respiro în timpul verii și toamnei.
Dar creșterea numărului de cazuri din Trieste, și nu numai, arată că o minoritate nevaccinată poate reprezenta încă un pericol la adresa sănătății publice.
Italia nu este de altfel singura în această situație. În țări precum Germania sau Austria, creșterea numărului infectărilor și spitalizărilor i-a îngrijorat pe responsabili.
Și asta lăsând la o parte situațiile mai dificile din estul UE. De fapt, săptămâna trecută, Europa a contribuit cu 60% din totalul noilor infectări COVID din întreaga lume, generând avertismente dramatice de la Organizația Mondială a Sănătății.
„Morți din punct de vedere social”
Unul dintre liderii protestului din Trieste este Dario Giacomini, un radiolog suspendat de spitalul său pentru că a refuzat să se vaccineze.
Într-o discuție cu New York Times, el s-a plâns de faptul că certificatul verde îi elimină pe nevaccinați din forța de muncă și îi transformă pe sceptici în persoane „moarte din punct de vedere social”.
Mișcarea împotriva certificatului verde se va extinde peste tot, dar Trieste „a fost scânteia”, a asigurat Giacomini, care vorbea de pe terasa unei cafenele din piața Unità dItalia, din moment ce, fără certificat verde, nu avea voie în interior.
Protestele din Italia au scăzut totuși în intensitate, dar oficialii din Trieste au decis să ia măsuri stricte în localitate, pentru a interzice pe cât posibil manifestațiile viitoare.
Unii localnici par să împărtășească opinia autorităților. Duminica trecută, Mitja Gialuz, un profesor universitar din oraș, a deschis o petiție pentru toți rezidenții care cred în știință și în vaccin, unde a adunat în jur de 50.000 de semnături.
„Ajunge”, a spus și Antonio Paoletti, președintele patronatului din Trieste, ConfCommercio.
Nu putem permite unei minorități a unei minorități să blocheze activitățile comerciale și viețile oamenilor timp de săptămâni.
Antonio Paoletti:
Iar mulți italieni au început să se întrebe ce anume se întâmplă în Trieste, care deseori pare a fi un loc aparte.
Ca urmare a rolului său central jucat în Imperiul Austro-Ungar, orașul a fost un pivot între imperii și un loc de răscruce pentru Italia, Europa Centrală și Balcani.
După cel de-al Doilea Război Mondial, SUA și Marea Britanie au controlat orașul, pentru a nu-l lăsa să cadă în mâinile Iugoslaviei comuniste.
L-au cedat Italiei în 1945. O inscripție uriașă cu mesajul „Bine ați venit în teritoriul liber Trieste” în centrul urbei sugera că unii localnici considerau că orașul a fost anexat ilegal de Italia.
„Dacă te uiți la Trieste, observi că a fost mereu un loc diferit”, a spus Giacomini, care nu este din oraș, despre poziționarea împotriva vaccinării, pe care a comparat-o cu o dictatură.
Argumentele experților
Experții spun că toate acestea sunt prostii. „Oamenii vorbesc despre independență, dar asta nu are nicio legătură cu situația”, a explicat Piero Delbello, directorul unui institut regional cultural, pentru New York Times.
„Să nu căutăm motive istorice acolo unde nu există”, a spus el. Delbello crede că explicația numărului mare de cazuri din Trieste are mai degrabă legătură cu poziționarea geografică a orașului, aflat la granița cu Slovenia.
Vicepreședintele regiunii, Riccardo Riccardi, care atribuie protestelor vina cea mai importantă pentru creșterea numărului infectărilor, crede, la rândul lui, că rata de infectare are legătură și cu geografia.
„Trăim într-o zonă de graniță unde există o circulație intensă a virusului”, a spus acesta.
Pentru autorități, cauza care a alimentat valul pandemic o reprezintă protestele. Medicii sunt de acord, mai ales că în oraș, numărul cazurilor de infectare s-a dublat săptămâna trecută, comparativ cu săptămâna precedentă.
„Cel mai mare focar”, a explicat doctorul Barbone, a apărut printre 93 de persoane care s-au îngrămădit fără măști, pentru a striga sloganuri în Trieste. „Toți acești oameni erau nevaccinați”, a adăugat medicul.
Măsurile aplicate în Italia începând cu 15 octombrie cer angajaților dovada vaccinării, a trecerii prin boală sau rezultatul unui test rapid. În caz contrar, ei pot fi suspendați fără plată.
Liderul protestatarilor din port, Stefano Puzzer, altfel vaccinat, a insistat că guvernul nu trebuie să îi forțeze pe nevaccinați să își plătească singuri testele.
Dar autoritățile au respins revendicarea, spunând că ar fi prea scump să plătească pentru milioane de teste și că o astfel de măsură ar submina ținta de vaccinare.
Protestele au devenit violente în unele momente, autoritățile folosind tunuri de apă pentru a respinge manifestanții.
Un protest masiv anunțat pentru finalul lunii trecute a fost anulat de Puzzler, care se temea de infiltrarea demonstrației.
„Nu veniți la Trieste, pentru că este o capcană”, a avertizat Puzzler pe rețelele sociale, generând astfel noi teorii despre cum guvernul infiltrează spioni pentru a incita la violență și pentru a murdări protestele.
Noi probleme
Creșterea numărului de infectări, la Trieste sau în alte zone ale țării, nu este complet neașteptată. Experții au anunțat din iulie că Italia a intrat în al patrulea val pandemic, deși oficialii au insistat că atunci creșterea cazurilor este controlată. În acest moment, temerile sunt că valul nu mai este sub control.
Deocamdată, numărul de infectări din Italia este totuși mult sub cel din alte țări europene. Majoritatea celor spitalizați sunt persoane nevaccinate, așa cum este și cazul vastei majorități a celor internați în stare gravă la ATI.
Există și un număr tot mai mare de persoane vaccinare infectate, deoarece imunitatea dobândită s-a redus între timp.
Chiar și așa, creșterea numărul de infectări nu este proporțională cu cea a spitalizărilor, care se află la un nivel mai scăzut decât în valurile precedente.
Soluția autorităților este creșterea ratei de vaccinare.
Deocamdată, Italia a vaccinat complet 83,3% din populația de peste 12 ani, iar 1,6 milioane de persoane au primit și doza trei.
Noua țintă a oficialilor este aceea de a vaccina complet 90% din populația de peste 12 ani.