Săptămâna trecută, douăzeci de bănci anunţau că vor să participe la cel mai amplu proiect de credite imobiliare, lansat de statul român, programul “Prima casă”. Însă, până ieri, doar 12 instituţii bancare semnaseră acordul cu Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). Din păcate, totul pare o bătaie de joc la adresa celor care speră să-şi ia casă. Şi aceasta, pentru că, în realitate, doar cinci dintre cele 12 bănci sunt pregătite să-şi primească potenţialii clienţi şi să le ofere toate detaliile necesare pentru a-şi obţine locuinţa mult visată. Reporterii Libertăţii au luat la bani mărunţi instituţiile bancare şi vă arată ce condiţii trebuie să îndepliniţi pentru a obţine împrumutul cât mai repede.
«Nu este vina noastră»
“Dacă băncile nu gestionează cum trebuie programul «Prima casă», nu este vina noastră”, ne-a declarat Irina Constantinescu, directoarea Fondului Naţional pentru IMM-uri, care a ţinut să se absolve de orice vină în ceea ce priveşte haosul care se găseşte la ora actuală în bănci.
Nu au procedura pusă la punct
Banca Românească, Volksbank, Piraeus Bank, Emporiki, Intesa Sanpaolo Bank, Garanti Bank şi Millenium Bank sunt cele 7 bănci care, deşi au semnat acordul cu Fondul de garantare, încă nu pot începe procedurile de aplicare a programului “Prima casă”. Asta pentru că abia de săptămâna viitoare vor avea toată metodologia pusă la punct şi vor intra şi în posesia soft-ului de calculaţie a costurilor.
Alpha Bank
Creditul în lei are DAE de 12,8%, iar cel în euro, de 5,12%. Venitul minim este de 5.000 de lei, pentru împrumutul în moneda naţională, şi 599 euro, pentru cel în moneda europeană. Pentru un credit de 60.000 de euro, pe 30 de ani, rata este de 312 euro, iar pentru aceeaşi sumă, dar în lei, rata ajunge la 2.653 lei.
Părerea reporterului: La Alpha Bank, ni s-au pus repede la dispoziţie toate documentele necesare prin care putem accesa programul “Prima casă”. Dobânda la creditul în euro mi s-a părut acceptabilă.
CEC Bank
Această bancă acordă doar împrumuturi în lei, cu DAE de 12,47%. Pentru 30 de ani, o persoană cu venit minim de 5.000 de lei, achită lunar o rată de 2.513 lei, pentru creditul maximal de 239.900 de lei.
Părerea reporterului: Din păcate, această instituţie financiară oferă credite doar în moneda naţională. Din discuţiile avute cu reprezentanţii ei, românii nu s-au înghesuit să solicite un credit prin program.
BRD
Pentru a credita suma maximă de 60.000 de euro, trebuie să aveţi un venit de minimum 400 de euro. La această sumă, rata lunară pentru 30 de ani se ridică la 320 de euro, la o Dobândă Anuală Efectivă (DAE) de 5,05%.
Părerea reporterului: Funcţionarii sunt destul de receptivi şi mi s-a făcut o calculaţie ipotetică destul de repede. Mi s-a explicat clar de ce acte am nevoie pentru a beneficia de program.
ATEbank
Venitul minim pentru a contracta un împrumut de 60.000 de euro sau echivalentul în lei este de 3.400 lei pentru lei şi 760 euro pentru cel în euro. Pentru o perioadă de 30 de ani, rata lunară este de 2.485 lei sau 310 euro, iar DAE este de 13,45% pentru lei şi 5,03% pentru euro.
Părerea reporterului: Personalul nu ni s-a părut foarte bine pregătit pentru a ne răspunde la toate întrebările referitoare la program. Totuşi, aici, aţi putea fi în avantaj faţă de alte bănci, pentru că vi se oferă o dobândă destul de mică.
Banca Transilvania
Venitul minim pentru a obţine un credit în euro este de 768 de euro, iar pentru cel în lei, de 3.150 de lei. Pentru un credit de 60.000 de euro, pe perioada de 30 de ani, rata lunară este de 301 euro. Pentru echivalentul în lei, rata este de 1.260 lei. La finanţările în lei, DAE e de 10,23%, iar pentru euro, de 5,09%.
Părerea reporterului: Nu am aşteptat mult la rând, personalul fiind destul de prompt. Mi s-a pus la dispoziţie un chestionar foarte amănunţit pentru ca banca să se asigure că pot să-mi achit creditul.
«Preţurile sunt mult prea mari!»
Au venit cu gânduri mari, dar au plecat cu mâna goală. Aşa s-ar putea descrie prima zi a târgului imobiliar “Prima casă” din Capitală, care va ţine până mâine. Deşi evenimentul a fost organizat special pentru cei care vor să-şi achiziţioneze o locuinţă prin acest program, doritorii au la dispoziţie foarte puţine oferte reale de care pot profita cu banii garantaţi de stat.
Dezvoltatorii imobiliari le arată mai multe oferte potenţialilor clienţi
Daniela Dan, 30 de ani, consultant: “Unii expozanţi spun că au scăzut preţurile, dar asta nu ne ajută cu nimic. Tot trebuie să ai aproape 10.000 de euro, bani strânşi, ca să poţi să beneficiezi de «Prima casă»”.
Adrian Lazăr, 26 de ani, economist: “E bătaie de joc! Cu banii pentru care statul garantează poţi să-ţi iei cel mult o garsonieră nouă, care costă cât nu face, sau un apartament vechi, care s-a scumpit foarte mult.”
Maria Bancoff, 49 de ani, contabil: “Ne-am pus speranţe în târgul acesta, dar degeaba! Preţurile sunt mult prea mari. Eu caut pentru fata mea un apartament nou, de două camere, însă cel mai ieftin pe care l-am găsit aici este semidecomandat, mic şi costă peste 60.000 de euro”.