Manifestarea de la Plenița se organizează din anul 1970 în a doua jumătate a lunii mai, când înfloreşte bujorul, ”vedeta” incontestabilă a localității. ”Bujorii de la Pleniţa reprezintă o frumuseţe naturală a locului şi sunt unici în ţară. Ei nu trăiesc decât aici în pădurea din comună, iar orice încercare de a muta acest bujor în alt spaţiu natural a fost un eşec”, a declarat Amelia Etegan, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj.
Aceasta se plânge că nu o dată i-a fost dat să vadă căruţe întregi împodobite cu bujori sau oameni care nu se pot abţine şi rup florile. ”Este păcat că se întâmplă acest lucru. Ar trebui să avem decenţa necesară şi să parcăm acolo unde nu sunt bujori şi să nu îi călcăm. Sunt foarte multe zone unde bujorii au fost distruşi”, a mai Amelia Etegan.
Și în acest an, chiar dacă sărbătoarea este organizată special când florile încep să se scuture, tocmai ca oamenii să nu le rupă, mulți dintre participanții la sărbătoare tot au plecat cu brațele pline de bujori.
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!