Parlamentarul Mergim Lushtaku, din partea Partidului Democrat din Kosovo, s-a apropiat de Kurti în timp ce acesta vorbea și a aruncat cu apă în el, declanșând încăierarea. Anterior, adjunctul lui Kurti, Besnik Bislimi, rupsese un desen care îl ironiza pe Kurti și pe care opoziția îl dăduse premierului.

Presa locală a declarat că Kurti a fost escortat în afara sălii de adunare în timpul haosului.

Miercuri, Kurti a anunțat că va reduce numărul ofițerilor de poliție specială staționați în fața a patru clădiri municipale din zonele cu majoritate etnică sârbă din nordul Kosovo și că va organiza noi alegeri pentru primari în fiecare dintre aceste orașe.

Măsura a provocat furia opoziției, care a susținut că Kurti a „experimentat” timp de luni de zile și a pus în pericol poziția internațională a Kosovo, pentru ca mai apoi să dea înapoi.

Partidele de opoziție din Kosovo au criticat politicile lui Kurti în nord, care au tensionat relațiile cu principalii aliați occidentali.

SUA și Uniunea Europeană au exercitat presiuni asupra lui Kurti pentru a ajuta la calmarea situației. Violențele au izbucnit în luna mai, când primarii de etnie albaneză, susținuți de poliție, au preluat mandatul după alegerile pe care majoritatea de etnie sârbă din zonă le-a boicotat pe scară largă.

Zeci de persoane au fost rănite în confruntările dintre sârbii locali și poliția kosovară și forțele de menținere a păcii conduse de NATO, alimentând temerile legate de un conflict similar celui din 1998-1999, în urma căruia au murit peste 10.000 de persoane.

Kurti a declarat că aplică legea și ordinea în nordul Kosovo prin desfășurarea poliției și prin noi primari de etnie albaneză. SUA și UE l-au îndemnat să țină primarii departe de nordul țării până la rezolvarea situației.

Kosovo este o fostă provincie a Serbiei, a cărei declarație de independență din 2008 nu este recunoscută de Belgrad. De asemenea, majoritatea etnicilor sârbi din Kosovo au refuzat să recunoască statutul de stat al Kosovo, care este susținut de Statele Unite și de majoritatea țărilor UE, dar nu și de Rusia și China.

 
 

Urmărește-ne pe Google News