Mutată de trei ani dintre vechile case săsești de la poalele Tâmpei undeva spre marginea orașului, pe locul fostului Stadion Municipal, sărbătoarea berii pare ceva mai “aerisită”.
Dar și mai scumpă. Cea mai ieftină bere costă 5 lei, un pahar de 400 ml, o porție de cârnați nemțesti costă 13 lei, un mic, 4,5 lei, iar specialităţile, cum ar fi pulpă de raţă cu varză călită, ajung la 27 de lei.
400.000 de petrecăreți anul trecut
Cu toate acestea, cele două corturi uriașe, dar și “curtea” festivalului sunt pline. Nea Ion este cu soția și cu prietenii și spune că vine de la prima ediție.
“Sunt botoșănean la origini, dar am venit în Brașov de jumătate de secol, din 1971. Vin în fiecare an la Oktoberfest, nu lipsesc. Distracția este pe cinste. Chiar dacă, într-adevăr, e mai scump, asta nu se întâmplă doar aici. Se întâmplă și la piață, și acolo toate sunt mai scumpe”.
În urmă cu 10 ani, Oktoberfest-ul braşovean a avut, în cele 3 zile, 40.000 de oameni, iar anul trecut, în 11 zile de festival, aici au ajuns nu mai puţin de 400.000 de petrecăreţi. Număr care, probabil, va fi din nou atins la cea de-a 11-a ediție.
Hoț pedepsit de vizitatori
Curge cu bere, dar uneori și cu scandaluri. Duminică seară, SMURD a fost chemat la Oktoberfest, după o bătaie în care doi brașoveni au “împărțit” dreptatea cu pumnul, după ce un bărbat a încercat să-i fure rucsacul unei femei.
“Un bărbat în vârstă de 33 ani a suferit o plagă la piramida nazală și un traumatism cranio-facial și a fost transportat la spital de un echipaj SMURD”, a declarat maior Ciprian Sfreja, purtător de cuvânt ISU Brașov.
Locurile de joacă, în vizorul OPC
Inspectorii de la Protecţia Consumatorului Braşov au dat amenzi de 13.000 de lei şi au închis temporar locul de joacă din incintă.
“În ziua deschiderii Oktoberfest, echipe ale Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorului Braşov au verificat locul de joacă din incinta evenimentului. Au fost descoperite numeroase probleme: sisteme de alimentare electrică improvizate, lipsă împământare, elemente rupte sau deteriorate. Au fost aplicate sancţiuni în valoare de 13.000 de lei şi oprirea temporară a prestării serviciilor, în cazul agenţilor economici care puneau în pericol consumatorii”, a explicat comisarul-şef Sorin Susanu.
Cea mai frecventă întrebare: De ce are loc în septembrie?
Numele festivalului se leagă de perioada în care a avut loc prima ediție: 12-17 octombrie 1810. Această tradiție a fost modificată din anul 1872, când s-a hotărât că în luna octombrie vremea era prea rece pentru un astfel de eveniment desfășurat în aer liber.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro