Manifestarea organizata de Primaria sectorului 2 al Capitalei la Palatul Ghica Tei a reunit peste 30 de producatori de paine si alte specialitati din grau. Standurile au fost decorate cu paini de diferite forme, reprezentative pentru evenimentele din viata romanilor sau pentru sarbatorile de peste an. Producatorii au evocat, prin specialitatile prezentate, momentul primei recolte, Craciunul, Anul Nou, Lasatul Secului, Mucenicii, Sambata Floriilor, Pastele, Rusaliile sau Adormirea Maicii Domnului. De asemenea, participantii la targ au pregatit asa-numita „paine de pe masa ursitoarelor”, turta frumos impo-dobita care se rupe deasupra capului copiilor la implinirea varstei de unu sau trei ani, precum si colacul miresei sau al mirelui, dar si colaci specifici riturilor funerare din diferite zone ale tarii.
Mesele pline cu cele mai diferite tipuri de paine – de la simplii colaci, mucenici sau covrigi, pana la turte, buzdugane, cununi, miei ori spirale – au atras admiratia vizitatorilor, care insa s-au dovedit mai interesati in a obtine o bucatica de paine gratis.
La Targul de paine, organizat la Palatul Ghica Tei, au fost aduse paini euharistice, folosite in ritualurile bisericesti, care alcatuiesc, simbolic, impreuna cu alte produse de panificatie, drumul vietii, de la nastere, botez, nunta si pana la moarte.
Aceste paini „sfinte” au fost coapte de maicutele de la Manastirea Pasarea, de langa Bucuresti.
Taranii din mai multe comune din Ialomita au donat paini facute de ei in cuptoare pe vatra si vin, care au fost aduse la expozitie prin intermediul preotilor din zonele respective.

 
 

Urmărește-ne pe Google News