Regimul sirian a anunţat că a preluat controlul asupra Alepului, al doilea cel mai important oraş din ţară.

”Mulţumită sângelui martirilor noştri şi sacrificiilor valoroaselor noastre forţe armate şi forţelor suplimentare şi aliate (…), comandamentul general al forţelor armate anunţă întoarcerea securtiăţii la Alep, după eliberarea sa de terorism şi terorişti şi ieşirea celor care mai rămăseseră”, a anunţat armata siriană într-un comunicat.

”Această victorie reprezintă o cotitură strategică (…) în războiul împotriva terorismului (…), subliniază capacitatea armatei siriene şi aliaţilor săi de a câştiga bătălia împotriva grupărilor teroriste şi pune bazele unei noi faze în vederea gonirii terorismului de pe tot teritoriul Republicii arabe siriene”, adaugă armata siriană.

Forţele guvernamentale au făcut acest anunţ după ieşirea ultimului convoi cu rebeli civili din estul Alepului, un fost fief rebel din această metropolă care a căzut după o lună de campanie violentă de bombardamente. O filmare realizată cu drona, în luna octombrie, arată distrugerile provocate în acest oraș. De atunci, au avut loc noi bombardamente, în urma cărora și-au pierdut viața numeroși civili.

Estul metropolei a fost aproape complet distrus și a devenit un câmp de ruine în urma bombardamentelor violente. În acest timp, vestul orașului, controlat de regimul lui Bashar al-Assad viața era înfloritoare – asta cel puțin într-un clip publicitar lansat recent de Ministerul Turismului din Siria.

Acum, după ce și-au pierdut bastionul, rebelii cunosc cel mai grav revers de la începutul războiului. Un oficial ONU a anunţat anterior că peste 34.000 de persoane au fost evacuate din Alep începând de joia trecută. Persoanele evacuate au fost transportate în zone rurale aflate sub controlul rebelilor la vest de Alep şi în provincia Idleb.

Conflictul din Siria, soldat cu peste 310.000 morți

Războiul din Siria s-a soldat cu peste 310.000 de morţi şi a lăsat pe drumuri peste jumătate din populaţia ţării. Conflictul din această țară a izbucnit în martie 2011, după reprimarea sângeroasă a unor manifestaţii paşnice în favoarea democraţiei și împotriva regimului Bashar al-Assad. De atunci, conflictul sirian s-a transformat într-un război complex, care implică o mulţime de actori – sirieni şi străini, iar eforturile diplomatice în vederea opririi acestui carnagiu nu au condus la vreun rezultat.

 
 

Urmărește-ne pe Google News