Boris Johnson (54 de ani) a fost liderul campaniei pro-Brexit din partea conservatorilor, iar în iulie a demisionat de la conducerea Ministerului de Externe în semn de protest față de modul în care Theresa May conducea negocierile pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Este un susținător puternic al revenirii conservatorilor la politicile de relaxare fiscală. Și-a anunțat disponibilitatea de a prelua conducerea guvernului încă de săptămâna trecută și este favoritul caselor de pariuri.

Esther McVey (51 de ani) a demisionat, în luna noiembrie, din funcția de ministru al Muncii din același motiv ca și Johnson. Și ea a anunțat că va candida la postul de prim-ministru dacă vor fi colegi de partid care să-i susțină candidatura. Rory Stewart (46 de ani), fost diplomat, a fost numit luna aceasta secretar pentru Dezvoltare Internațională. Este parlamentar din 2010, iar la referendumul din 2016 s-a pronunțat pentru rămânerea în Uniunea Europeană. A fost unul dintre susținătorii acordului pe care Theresa May l-a negociat cu Uniunea Europeană

Primul din categoria celor care nu și-au anunțat deocamdată candidatura, dar sunt cotați cu șanse este Michael Gove (51 de ani) care a candidat și împotriva Theresei May după demisia fostului premier David Cameron. Ulterior, a susținut acordul negociat de May. Ministrul de Externe Jeremy Hunt (52 de ani) a susținut rămânerea Marii Britanii în UE, dar este un adversar înverșunat al condițiilor impuse de UE pentru Brexit, el cerându-le conservatorilor să lase deoparte disputele interne și să se unească împotriva dușmanului comun, Uniunea Europeană. Întrebat recent dacă va candida, Hunt a răspuns: ”Așteptați și veți vedea”.

Andrea Leadsom (56 de ani) a demisionat miercuri din funcția de ministru pentru Relația cu Parlamentul imputându-i premierului că abordarea Guvernului nu va duce la respectarea referendumului pentru Brexit. Și ea a mai candidat pentru funcția de premier în 2016, dar a pierdut în fața actualului șef al Guvernului după ce a declarat, într-un interviu, că faptul că este mamă o califică mai mult pentru funcție decât pe May. Dominic Raab (45 de ani) a demisionat din funcția de ministru pentru Brexit după numai 5 luni afirmând că acordul negociat cu UE reprezintă o încălcare a promisiunilor făcute de Partidul Conservator la alegerile din 2017.

Sajid Javid (49 de ani), un fost bancher descendent din emigranți pakistanezi, este foarte popular printre membrii partidului și este considerat un conservator de modă veche, admirator al lui Margaret Thatcher. Deși era considerat un eurosceptic, la referendumul din 2016 s-a pronunțat pentru rămânerea în Uniunea Europeană. David Davis (70 de ani) este un alt ministru pentru Brexit care a demisionat în semn de protest față de planurile lui May pentru menținerea unei relații apropiate cu Uniunea. În 2005 a candidat la șefia partidului, dar a pierdut în fața lui David Cameron.

Alți posibili candidați sunt: Penny Mordaunt, ministru al Apărării; Amber Rudd, fost ministru de Interne și unul dintre conservatorii proeuropeni; ministrul Sănătății, Matt Hancock; Justine Greening, fost ministru al Educației și susținătoare a unui al doilea referendum; Liz Truss a deținut mai multe funcții ministeriale iar acum sprijină Brexit-ul; Graham Brady este unul dintre cei mai influenți parlamentari conservatori, dar arată puțin entuziasm pentru mutarea în Downing Street 10; Kit Malthouse, fost viceprimar al Londrei, a contribuit la soluția agreată pentru blocarea introducerii  așa numitei ”granițe dure” între Marea Britanie și Irlanda; James Cleverly, ministru adjunct pentru Brexit.

Citește și:Îngrijorări la Bruxelles privind un posibil Brexit dur după ce presa britanică a scris că Theresei May urmează să-și dea demisia mâine

 
 

Urmărește-ne pe Google News