Permierul Irakului Haider al-Abadi a sosit, duminică, la Mosul pentru a felicita militarii pentru victoria lor asupra ISIS în oraș. Al-Abadi a anunțat eliberarea orașului și victoria asupra grupării jihadiste Stat Islamic, scrie BBC News.
Primul ministru irakian a sosit pentru a „felicita forțele armate și poporul irakian” pentru înfrângerea finală a IS din Mosul duminică, se arată într-un comunicat oficial al guvernului.
Citește și: Bătăi, scandaluri și infidelități. Au ieșit la iveală detalii zdrobitoare despre Mădălina Manole! Ce suferință…
Trupele irakiene, susținute de aeronave de luptă americane, se luptă pentru recucerirea Mosul-ului încă din 17 octombrie 2016.
Mii de forțe de securitate irakiene, luptători kurzi Peshmerga, triburi sunni arabi și milițieni ai Shia, susținuți coaliția internațională condusă de Statele Unite, s-au implicat în lupta pentru reluarea lui Mosul.
Guvernul a anunțat „eliberarea” deplină a estului Mosul în ianuarie, dar vestul orașului a prezentat o provocare mai dificilă, cu străzile sale înguste și înclinate.
ONU a avertizat la începerea luptei pentru Mosul că este posibil ca ISIS să țină prizonieri în oraș peste 100.000 de persoane.
În urmă cu o săptămână Armata irakiană anunța că trupele irakiene au reușit să captureze ruinele moscheei din Mosul, locul din care liderul grupării teroriste a proclamat „califatul” în 2014.
Atunci, autoritățile irakiene au anunțat că se așteaptă ca lunga luptă pentru Mosul să se termine în câteva zile, în condițiile în care militanții ISIS mai aveau controlul doar asupra câtorva cartiere din Vechiul Oraș.
Cucerirea marii moscheei al-Nuri, veche de 850 de ani, a fost o victorie simbolică uriașă pentru forțele irakiene, mai ales că Mosul a fost considerată capitala grupării Stat Islamic în Irak.
”Statul lor fictiv a căzut”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei.
Eliberarea orașului Mosul înseamnă, de fapt, sfârșitul jumătății irakiene a califatului ISIS, chiar dacă gruparea ar controla în continuare teritoriul din vestul și sudul orașului. Capitala sa în Siria, Rakka, este de asemenea asediată de o coaliție condusă de un grup kurd, susținută de SUA.
Costul bătăliei a fost totuși enorm. Pe lângă victimele din rândul soldaților, se estimează că mii de civili au fost uciși. Aproximativ 900.000 de persoane, aproape jumătate din populația de dinainte de război din orașu, au fugit din calea bătăliei, mai ales în tabere de refugiați sau la rude și prieteni, potrivit grupurilor de ajutorare.
Cei rămași în oraș au suferit de foamete și lipsuri, precum și moartea sau rănirea. Mai multe clădiri au fost distruse.
Citește și: „Iar când noi nu vom mai fi…” Trupa IRIS se destramă!