Aflat pe front, jurnalistul susține că a văzut cum ordinele pentru declanșarea bombardamentelor erau primite de militari pe un grup creat prin WhatsApp, aplicația de comunicare care poate fi descărcată gratuit pe telefonul mobil.

The Guardian a publicat fragmente din cartea „They Will Have to Die Now: Mosul and the Fall of the Caliphate (Trebuie să moară acum: Mosul și Căderea Califatului, n.red)”, pe care jurnalistul american James Verini a publicat-o în septembrie.

Jurnalistul James Verini / Foto: The Guardian

În 2016, James Verini a ajuns prima oară în Irak pentru a relata despre bătălia pentru Mosul, ultima redută a ISIS. Ofensiva pentru recapturarea orașului de pe Tigru a început în octombrie 2016.

Jurnalistul american a fost detașat aproape un an să relateze despre intervenția trupelor irakiene și a coaliției internaționale împotriva grupării Stat Islamic, pe care Pentagonul a catalogat-o ca fiind „una dintre cele mai ample lupte de gherilă urbană după Cel De-al Doilea Război Mondial”.

A urmărit pas cu pas intervenția diviziilor irakiene de combatere a terorismului și a văzut cum mii de oameni și-au abandonat casele pentru a fugi din calea războiului. Spune că i-a atras atenția în mod special modul în care au fost coordonate ostilitățile dintr-un punct de comandă.

„Am observat că solidații stăteau pe o canapea, fumau, beau ceai și își verificau cu atenție telefoanele, așa cum ar fi făcut în orice punct de comandă, și aruncau priviri pizmașe spre casa scării, pe care nu aveau voie să urce. Abia după ce am urcat am înțeles și de ce: pe ceea ce trebuia să fie al doilea nivel și acum era, în schimb, un fel de terasă, pe care se afla comandantul forțelor aeriene ale coaliției. De acolo era coordonat atacul aerian asupra Mosulului”, scrie jurnalistul.

Operațiunea este condusă de un colonel irakian, cel care gestiona atacul. Acesta urmărea cu atenție informațiile pe o tabletă pe care erau afișate imaginile surprinse de drone și, cu ajutorul unui laptop, comunica dacă declanșează sau oprește atacurile.

Am aflat ulterior că discuțiile pentru începerea unui atac aveau loc pe un grup de Whatsapp. Armatele, forțele aeriene, munițiile, toate erau coordonate prin intermediul unei aplicații gratuite de comunicare pe care o poți descărca în cinci secunde.

James Verini, jurnalist

„Toată lumea afla de pe Internet cine fusese ucis”

„Nu știam dacă să fiu uimit sau îngrozit. Am fost uimit și îngrozit. Era caraghios. Era ingenios”, mărturisește jurnalistul.

Verini susține că prin această aplicație erau trimise „clipuri video cu conflicte, transferate instant”.

Erau clipuri video înregistrate în mod secret cu execuții și tortură, distribuite în tot teatrul de operațiuni prin WhatsApp, Signal și Telegram, transferate de jihadiști și militari deopotrivă. Toată lumea afla de pe Internet cine fusese ucis.

James Verini, jurnalist

Jurnalistul american susține că „erau imagini publicate pe Facebook – militari cu prizonieri, soldați cu dărâmături, soldați cu cadavre”.

Facebook găzduia un fel de economie de război subterană.

James Verini, jurnalist

Declanșată în februarie 2016, bătălia pentru Mosul a fost câștigată după ce trupele irakiene, sprijinite de coaliția internațională condusă de Statele Unite, a alungat grupul Stat Islamic din cel mai important oraș irakian pe care îl ocupau. Trupele irakiene au reușit să alunge și ultimii jihadiști din orașul de pe Tigru. Eliberarea Mosulului reprezintă pierderea de către ISIS a teritoriilor deținute în Irak.

Costul bătăliei a fost unul enorm. Pe lângă victimele din rândul soldaților, se estimează că mii de civili au fost uciși. Aproximativ 900.000 de persoane, aproape jumătate din populația de dinainte de război din oraș, au fugit din calea bătăliei, în tabere de refugiați sau la rude și prieteni din alte zone ale țării.

foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News