Plănuită de mai multe luni, operațiunea militară de eliberare a orașului irakian Mosul de sub controlul grupării jihadiste a început în noaptea de duminică spre luni.
“Anunţ astăzi începutul operaţiunilor istorie pentru a vă elibera de teroarea şi opresiunea ISIS”, a spus premierul irakian Haider Abadi într-un discurs rostit în noaptea de duminică spre luni.
„Ne vom întâlni în curând pe teren la Mosul, pentru a sărbători eliberarea şi salvarea voastră”, a adăugat el, înconjurat de comandanţii forţelor armate.
Iraqi 9th armored division taking part in the #MosulOps #Iraq pic.twitter.com/A5QgJkQ8OA
— Mikhail D. (@Eire_QC) 17 October 2016
Forţele guvernamentale irakiene, susţinute din aer şi de la sol de coaliţia condusă de Statele Unite, au lansat în timpul nopții ofensiva.
„Această operaţiune pentru a prelua din nou controlul asupra celui de al doilea oraş ca mărime din Irak va dura, probabil, săptămâni, poate chiar mai mult”, a avertizat locotenentul general Stephen Townsend, noul comandant al coaliţiei internaţionale antijihadism condusă de Statele Unite.
“Lupta se anunţă lungă şi dificilă, dar irakienii sunt pregătiţi, iar noi vom fi alături de ei”, a adăugat el.
Citește și: Irakul a început operațiunea de recucerire a orașului Mosul, controlat de ISIS / VIDEO
În timpul primului asalt, un corespondent Reuters a văzut elicoptere care au lansat rachete luminoase şi a auzit explozii din estul localităţii, unde combatanţii kurzi au avansat pentru a prelua controlul asupra satelor din jur.
artillery launching rocket strikes on #ISIS positions around #Mosul.#MosulOps #Iraq#Iraqi_army_forpeace pic.twitter.com/JkMwtarCEx
— Iraqi national army (@Defense_Iraq) 17 October 2016
Aproximativ 54.000 de militari ai armatei irakiene, kurzi peshmerga şi combatanţi din triburile sunnite iau parte de operaţiuni, pentru a îi alunga pe cei până la 8.000 de militanţi ISIS din Mosul.
Comandamentul kurzilor irakieni a anunţat că 4.000 de peshmerga vor lua parte la o operaţiune pentru a elibera satele controlate de ISIS pe frontul de est, într-un atac coordonat cu ofensiva unităţilor militare irakiene de pe frontul de sud.
Mosulul este cel mai mare oraş pe care îl controlează ISIS şi este ultimul său bastion în Irak. “Acesta este un moment decisiv în campania” împotriva jihadiştilor, a declarat secretarul american al Apărării, Ash Carter, într-un comunicat.
Teritoriul controlat de Statul Islamic, în ianuarie 2015
Teritoriul controlat de Statul Islamic, în octombrie 2016
Statul Islamic a început să se retragă din Irak la sfârşitul anului de trecut, în urma operaţiunilor lansate de Guvernul irakian, sprijinit de SUA, precum şi de forţele kurde.
Liderul ISIS a scăpat în ultimul moment de un raid aerian
Liderul organizaţiei teroriste Statul Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, a reuşit în ultimul moment să scape de un raid aerian lansat de forţele care luptă pentru eliberarea Mosulului, au declarat surse din serviciile locale de securitate citate de Sputnik News.
„Al-Baghdadi a scăpat în ultimul moment de un raid aerian vizând o reuniune a comandanţilor la Mosul”, au spus sursele citate. Nu este clar dacă raidul a fost desfăşurat de forţele irakiene sau de coaliţia internaţională condusă de Statele Unite.
Mişcările lui al-Baghdadi sunt cunoscute numai de apropiaţii săi, aecsta mutându-se între Irak şi Siria, pentru a evita raidurile aeriene.
Citește și: Statul Islamic a pierdut peste un sfert din teritoriul pe care îl controla anul trecut
De ce este lupta pentru Mosul atât de importantă
Dintre toate luptele împotriva Statului Islamic, ofensiva asupra orașului Mosul ar putea să aibă cea mai mare semnificație, notează CNN. Mosul a rămas ultimul bastion al jihadiștilor, care au pierdut alte orașe importante precum Tikrit și Ramadi. Mai simplu spus, eliberarea orașului ar însemna începutul sfârșitului ISIS în Irak.
Mosul, cel mai important oraș sub controlul ISIS
Mosul este al doilea cel mai mare oraș din Irak, pe primul loc aflându-se capitala Bagdad. Astfel, recucerirea orașului aflat sub controlul ISIS ar putea să fie o victorie strategică împotriva jihadiștilor. Statul Islamic a preluat controlul asupra orașului în iunie 2014, iar acest lucru a însemnat și preluarea controlului asupra celor 2,5 milioane de locuitori. Mulți dintre aceștia au fost martori la scene de-a dreptul îngrozitoare, precum decapitări publice.
Citește și: Imagini șocante! Statul Islamic a ucis cu pietre doi prizonieri
În ultimii doi ani, mulți oameni au reușit să fugă din oraș, populația actuală fiind de aproximativ 1,5 milioane de locuitori.
Orașul Mosul, în apropiere de câmpurile petrolifere
Orașul Mosul are o localizare extrem de importantă, fiind un oraș important aflat nu departe de frontierele cu Siria și Turcia. Recucerirea orașului ar însemna limitarea mișcărilor jihadiștilor, dar și a armelor acestora. Totodată, orașul este localizat în apropiere de cele mai importante câmpuri petrolifere ale Irakului. Astfel că o recucerire ar putea să îmbunătățească economia țării, dar și să dea o lovitură dură Statului Islamic, în ceea ce privește finanțele. Este un lucru cunoscut că gruparea teroristă vinde ilegal petrol pentru a-și finanța operațiunile.
Mosul, “capitala” Statului Islamic
Mosul este orașul în care liderul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi a proclamat, în 2014, din din Marea Moschee “Califatul” din Irak şi Siria. Astfel, potrivit sursei citate, Mosul reprezintă unul dintre cele mai importante orașe ale grupării teroriste ISIS, iar în urma anunțului făcut de Baghdadi este văzut drept “capitala culturii”.
Criza umanitară din Mosul
De când orașul a fost preluat de Statul Islamic, Mosul s-a confruntat cu o criză umanitară. Sute de mii de oameni au fugit din oraș și trăiesc acum în condiții inumane. Astfel, prin recâștigarea orașului, guvernul irakian ar putea să oprească acest exod și să le ofere ajutor celor care trăiesc în oraș.