Până la 1,5 milioane de civili s-ar afla în localitate, iar printre ei ar fi amestecaţi circa 5.000 de comabatanţi ISIS. Mai mult, potrivit ONU, aproximativ 200.000 de oamenia r ptuea să sosească în taberele de refugiați în următoarele zile sau săptămâni.
În ultimele zece zile, aproximativ 5.000 de oameni au trecut granița în Siria, a anunțat o agenție din cadrul ONU. De la începutul ofensivei, aproximativ 900 de oameni au fugit din oraș, acesta fiind primul grup mare de civili despre care se știe că a scăpat din oraș.
Citește și: Bătălia pentru Mosul. De ce recucerirea orașului este atât de importantă în lupta împotriva ISIS
Oamenii se află la tabăra de refugiați al-Hol, care este deja extrem de aglomerată. Tabăra a fost construită pentru a găzdui 7.500 de refugiați, însă în prezent acolo se află 9.000 de oameni.
Astfel, Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi va folosi, probabil, tabăra respectivă ca adăpost temporar, înainte de a muta oamenii înapoi în Irak, într-o zonă sigură.
Faptul că un grup atât de mare de oameni a reuşit să plece arată că militanţii ISIS nu pot controla toată populaţia, afirmă BBC. Fenomenul atrage atenţia şi asupra riscului ca unii jihadişti să încerce să se amestece printre civili pentru a fugi.
Între timp, locuitori din Mosul contactaţi telefonic de Reuters a spus că ISIS încearcă să oprească oamenii să fugă din oraş şi îi obligă pe unii să intre în clădiri ce ar putea fi vizate de raiduri aeriene, pentru a determina forţele irakiene să renunţe la atacuri.
Există temeri că militanţii vor folosi civili ca „scuturi umane” pe măsură ce forţele irakiene avansează.
Citește și:
- Liderul ISIS a reuşit să scape de un raid al forţelor care luptă pentru eliberarea Mosulului
- Bătălia pentru Mosul| Nouă sate au fost eliberate de sub controlul ISIS. Ce măsuri de siguranță trebuie să-și ia locuitorii din Mosul
- UE se teme de un aflux de jihadiști către Europa după ofensiva din Mosul
- Propagandă Statul Islamic, în timp ce se dă bătălia pentru Mosul: “Orașul este sigur”