Cel mai cunoscut candidat din zona suveranistă este George Simion, politician aflat la conducerea AUR, formațiune parlamentară, care a reușit să trimită șase eurodeputați în Parlamentul European, cinci din interiorul partidului și un al șaselea venit de la un partid de buzunar: Partidul Național Conservator Român.

1,33 de milioane de voturi a luat AUR (14,93%) la europarlamentare, 30 de primari, 3.527 de consilieri locali și 159 de consilieri județeni. Cel mai mare număr de voturi pentru un candidat cu discurs suveranist, cu accente puternice xenofobe, a fost Corneliu Vadim Tudor, care în turul al doilea al prezidențialelor din 2000 a obținut 3,32 de milioane de voturi, după ce în primul tur strânsese 3,17 milioane voturi, în condițiile în care existase o mare fragmentare politică.

Un alt candidat pe zona suveranistă este Diana Șoșoacă, șefa Partidului S.O.S. Diana Șoșoacă, în prezent europarlamentar, și-a anunțat candidatura la prezidențiale în 25 iunie, de la tribuna Camerei Deputaților. Fosta senatoare a avertizat că politicienii de la Cotroceni nu vor scăpa de ea. Marea problemă pentru Diana Șoșoacă este că nu are în spate un partid sudat, care să-i asigure măcar logistica.

SOS a obținut doar 149 de consilieri locali, fără a avea vreun primar sau vreun consilier județean. Certitudinea este că inclusiv confruntat cu problema mobilizării aleșilor locali la ultimele alegeri, Partidul SOS a reușit să treacă pragul, cu un 5,03%. Sondajele o dau însă mult mai sus pe Șoșoacă în cursa pentru prezidențiale, fiind chiar înaintea lui Nicolae Ciucă, iar în unele peste George Simion.

Cristian Terheș, candidat pe listele AUR la parlamentare și președinte al PNRC, a plecat de lângă Simion și vrea să candideze susținut de mai multe partide suveraniste. Terheș este activ mai ales pe social-media, fiind unul dintre adepții promovării pe TikTok. De asemenea, Terheș e activ și în Parlamentul European.

Zilele trecute și-a anunțat candidatura și medicul Răzvan Constantinescu, fiind sprijinit de un partid de buzunar, Patrioții Poporului Român, formațiune care în programul său cere reluarea relațiilor diplomatice și economice cu China și Rusia, dar și ieșirea din NATO, pentru ca România să devină neutră din punctul de vedere al poziționării internaționale.

Eterna propunere de premier vrea la Cotroceni

Călin Georgescu, vehiculat de mai bine de un deceniu ca potențial premier, inclusiv ca variantă din partea Alianței pentru Unirea Românilor, a anunțat și el că începe să strângă semnături pentru a candida la prezidențiale. Pe pagina sa de Facebook și-a și pus un cover pentru a îndemna lumea să semneze pentru candidatura sa, apoi să-l voteze. Georgescu vrea să candideze ca independent și merge tot pe un discurs suveranist.

„Există soluții pentru toate, cu o singură condiție: să fie un conducător de glie, să-și iubească țara și neamul. Asta e tot”, e unul din citatele promovate referitoare la crezul lui Georgescu.

Din electoratul naționalist încearcă să câștige voturi și reprezentanți ai partidelor parlamentare, cum este cazul PSD, PNL și USR, venind cu mesaje legate de patriotism și de încurajarea produselor și afacerilor autohtone.

Fotografii: Agerpres, Hepta, Facebook

Urmărește-ne pe Google News