În tinerețe, Corneliu Mureșanu a fost aviator. A lucrat apoi ca maistru la un liceu aeronautic și pe urmă ca tehnician într-un combinat. A avut trei copii: două fete și un băiat care i-a murit la numai 3 ani, din cauza unei encefalite.

În februarie, domnul Mureșanu a împlinit 85 de ani. Rămas văduv,
locuia singur în casă, alături de câinii lui. Una dintre fiice e stabilită în
Franța, iar cealaltă, Adina Mureșanu, a rămas în Bacău, ca să aibă grijă de el.

Acum doi ani, chiar în ziua de Crăciun, domnul Mureșanu a aflat că
are cancer la vezică. O boală grea, dar pe care el o ducea pe picioare. Fiica
lui venea la el în fiecare dimineață și seară, ca să-i dea să mănânce și să-l
spele.

“L-am luat de mâini și i-am spus «tată, te aștept afară»”

Marți seară, pe 5 mai, Adina a observat că piciorul stâng al
tatălui începuse să se învinețească. A sunat imediat la Salvare. Era ora 22.26.

Ambulanța a ajuns după 17 minute și l-a transportat pe bătrân la Spitalul Județean de Urgență din Bacău.

“Avea tensiunea 14 cu 7 și era ușor deshidratat”, își amintește fiica lui rezultatele primelor verificări făcute de echipajul de pe ambulanță în acea seară.

La UPU Bacău a ajuns bătrânul pe 5 mai, aproape de miezul nopții

La spital era de gardă doctorița Cătălina Țurlică. Când i-a văzut piciorul vânăt, a început să țipe la mine, că e caz COVID și că în ce hal l-am adus la spital. I-am zis „doamnă, nu e COVID, e un tromb, o arteră înfundată”.

Adina Mureșanu:

Femeia le-a explicat cadrelor medicale că de acum două luni, de când
tatăl ei a fost la spital pentru schimbarea cateterului, ea e singura care a
intrat în contact cu el.

“Dacă tata ar avea COVID și eu ar trebui să am”, le-a mai spus Adina medicilor, care i-au verificat doar temperatura și au trimis-o să aștepte în curtea spitalului.

Atunci l-am văzut ultima oară pe tata. M-am dus la patul lui, l-am luat de mâini și i-am spus „tată, te aștept afară”. Avea o mască pe față, dar nu știu dacă primea oxigen pe ea. N-a zis nimic. Se uita la mine speriat, nu știa ce se întâmplă cu el.

Adina Mureșanu:

Rezultatul testului rapid: pozitiv COVID

În acea noapte, Adina Mureșanu a stat trei ore pe-un bolovan, în frig, în fața spitalului unde era internat tatăl ei.

Niște infirmiere care erau acolo mi-au strigat “doamnă, stați după barieră, să nu ne dați vreun COVID.

Adina Mureșanu:

Cum nu primea nicio veste din spital, a decis să plece acasă. Dar a trecut mai întâi pe la Camera de gardă, de unde a aflat că tatălui ei i se făcuse o tomografie computerizată, apoi fusese consultat de un chirurg și de un medic cardiolog. Nu fusese însă internat pe nicio secție, era tot în Unitatea de Primiri Urgențe.

La testul rapid pentru COVID, rezultatul lui Corneliu Mureșanu a
fost “Ig M +”. Adică a fost detectată prezența anticorpilor majori pe care
organismul uman îi produce în timpul răspunsului imun primar.

Cu toate că testele rapide sunt nesigure și dau de multe ori eroare, pentru Corneliu Mureșanu acest rezultat a însemnat condamnarea lui la moarte, crede fiica lui.

L-au lăsat să moară ca pe un câine, în loc să-l trimită la Iași, ca să fie preluat de un chirurg cardiovascular. Ce-au zis? “Are 85 de ani, și-a trăit traiul, și-a mâncat mălaiul”. Putea să aibă și 200 de ani, nu hotărăsc medicii cine trăiește și cine moare, au depus un jurământ și, indiferent ce boală sau ce vârstă are pacientul, ei ar trebui să se lupte ca să-i salveze viața.

Adina Mureșanu:

Corneliu Mureșanu a murit pe 6 mai, la ora 6.00 dimineața, în Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului, în urma unui stop-cardiorespirator.

Certificatul de deces al lui Corneliu Mureșanu

Verdictul testului molecular: negativ COVID

Câteva ore mai târziu, cei de morga spitalului i-au spus Adinei
Mureșan că tatăl ei e “deces COVID”. Adică va trebui înmormântat în sac de
plastic, cu sicriu închis, de singura firmă de pompe funebre agreată, afișată
pe ușa de la intrarea în morga.

Le-am zis nu vă recunosc COVIDUL! Nu vreau să-l înmormântez pe tata gol pușcă, într-un sac, pentru că tu l-ai declarat COVID! Mie nu mi-au făcut nici măcar testul rapid, mi-au luat doar temperatura și m-au lăsat să plec. Deși, dacă tata ar fi avut boala asta, automat trebuia să fiu și eu infectată.

Adina Mureșanu:

Adina aflase că, în orele în care a stat la Urgențe, tatălui ei îi fuseseră recoltate probe pentru un test molecular, cu rezultat cert. Însă analiza de la laboratorul din Iași încă nu era gata. Femeia a tot întrebat de ea la spital, a cerut să fie urgentată și nu a vrut să-și scoată tatăl din morga până nu vine rezultatul.

A fost gata vineri, la prânz. Era negativ. Corneliu Mureșanu nu avusese COVID.

Rezultatul analizei care arată că bătrânul nu avea COVID-19

Vrea să facă plângere la Colegiul Medicilor

Cu buletinul de analiză în mână, am mers la morgă. Tata era într-un sac sigilat. L-au scos din sac, l-au îmbălsămat și mi l-au dat în sicriu deschis. Când l-am lăsat singur în Camera de gardă, nu apucasem nici măcar să-l îmbrățișez. Acum, mort, l-am luat în brațe și i-am zis “tată, iartă-mă dacă ți-am greșit cu ceva”.

Adina Mureșanu:

Vocea femeii tremură în lacrimi. Deși își îngrijea părintele ca pe
un copil, crede că i-a greșit. Când îl certa că bea prea puțină apă, când nu
mai avea răbdare cu el pentru că era prea obosită. Când a chemat salvarea și
l-a dus în spitalul unde el a murit singur.

“Dacă eu îl țineam acasă și murea, eram acuzată de crimă”, spune femeia. “Dar cum e dacă îl ții în spital, fără să-l ajuți, și moare?”.

E decisă să facă plângere la Colegiul Medicilor. Și apoi, să meargă mai departe, în instanță. “Pentru ei, e un caz oarecare. Pentru mine, e tatăl meu”, spune Adina Mureșanu.

După 15 mai, sora Adinei urma să se întoarcă din Franța.

Trebuia să hotărâm împreună dacă-l internăm pe tata la un centru de tratament. Acum, sora mea n-a putut veni nici ca să-și ia rămas bun de la el.

Adina Mureșanu:

La înmormântarea domnului Mureșanu au fost 8 persoane. Câte prevede legea. Și poliția, patrulând pe lângă gardul cimitirului.

Ce spun reprezentanții spitalului

Pacientul a venit în sepsis (n.r. – infecție generalizată). A fost adus cu salvarea și a intrat în cod roșu. Avea tensiunea 8. Era cianotic și marmorat, iar aparținătorii au fost chemați și informați despre starea lui critică. La ora 5.00 a intrat în stop cardiorespirator.”

Mirela Romaneț, purtătoarea de cuvânt a Spitalului Județean de Urgență Bacău:

Pe certficatul medical e trecută ora 6.00 – ora decesului.

Libertatea: Pacientul a stat 6 ore la camera de urgențe. A intervenit în acest timp vreun medic, i-a acordat ajutorul necesar?
Reprezentanții spitalului: A fost văzut de un cardiolog, un chirurg și de un medic de medicină internă. I s-au făcut analize COVID și tomografie toracică. După ce a venit de la tomografie, a intrat în stop cardiorespirator.

– Dar în afară de analize acestea și de consult, a primit vreun ajutor medical, în cele 6 ore?
– Să știți că noi avem zilnic 120-130 de pacienți la Unitatea de Primiri Urgențe. Nu sunt doar cei cu COVID, sunt mai ales cei care suferă de boli cronice și se decompensează. Iar pacientul acesta nu putea fi dus pe nicio secție, pentru că suntem spital COVID. El trebuia transferat la unul din celelalte spitale din județ. Eu știu despre ce e vorba aici: familia e supărată că el a fost pus apoi în sac COVID.

– Dar s-a dovedit, în final, că el nu avea COVID.
– Da, după 48 ore. Dar dacă avea? Nu trebuia pus în sac?

Urmărește-ne pe Google News