O bolnavă de 79 de ani a fost externată ieri, de la Spitalul Sf. Pantelimon, deși avea 9 escare grave, iar starea ei era sub orice critică. Revoltat, fiul femeii ne-a trimis imaginile. Contactat de Libertatea, Spitalul de Urgență Sfântul Pantelimon se apără spunând că medicii de acolo au făcut tot ce era posibil pentru bătrână, care a ajuns la unitatea medicală „prost hrănită, într-o stare groaznică”. Dar mai mult nu au ce face. Așa că au trimis-o acasă.
Situația dramatică, a unei femei în stare critică, trimisă de un spital „să moară acasă” readuce în discuție o problemă mai veche și în continuare nerezolvată. Ce soluții există pentru bătrânii pe care familia nu îi mai poate îngriji, dar spitalele îi trimit acasă?
de Răzvan Luțac
Bărbatul a trimis către Libertatea imaginile groaznice, după ce mama sa a fost externată de la Sf. Pantelimon. „Avea 9 escare pe tot corpul. Plecase cu 3, se întorsese cu 9. Nici nu o puteam întoarce pe cealaltă parte”, a povestit Alex Rotaru pentru Libertatea. Bărbatul recunoaște că femeia avea probleme de sănătate, „făcuse un AVC acum doi ani, de atunci a avut reacții adverse la tratament și a renunțat la el. În rest, mânca, se mișca”.
Pe 28 octombrie, băiatul femeii a chemat ambulanța după ce septuagenara a acuzat probleme de respirație. „Până atunci vorbea, dar acuza simptome asemănătoare cu atacul vascular cerebral, așa că am chemat imediat ambulanța”.
Pe 8 noiembrie însă, a fost externată. Într-o stare greu de descris în cuvinte. Iar imaginile cu trupul chinuit al femeii sunt aproape imposibil de privit.
«A venit într-o stare groaznică»
Contactat de Libertatea, spitalul răspunde, prin managerul Davițoiu, că „pacienta ne-a fost adusă aici într-o stare groaznică, cu accident vascular cerebral, multiple probleme de sănătate. Am îngrijit-o cum se poate mai bine, a fost stabilizată”, iar spitalul nu o poate ține „mai mult de 9 zile”, fiind unul de urgență. Iar starea ei este „ameliorată”.
„Acea pacientă va trebui hrănită și îngrijită până la sfârșitul vieții. Iar noi nu putem face asta aici„, spune dr. Dragoș Davițoiu, manager Sf. Pantelimon
Acesta punctează că femeia era „prost hrănită”. În plus, pe documentele de externare apar afecțiuni precum demență severă, Parkinson, lacunarism cerebral, escarele multiple infectate ori anevrism intracranian.
«Să ne spună cum e situația ameliorată»
După acest răspuns, fiul femeii i-a oferit o replică managerului instituției sanitare:
„Să ne spună domnul manager cum starea mamei mele e mai bună, ameliorată, după externare.
Iată cele două poze. Uitați-vă la mâinile mamei mele înainte și după. Cum se poate să fie o situație mai bună?
Aș vrea să primesc și eu un răspuns oficial din partea spitalului în care să mi se spună cum se poate ca situația de după externare să fie mai bună”, spune Alex Rotaru.
Refuzat și la centrele de îngrijire paliativă
„Mama era slabă, însă vă asigur că mânca. Și nu cu seringa, cum o face acum. După ce spitalul ne-a pus-o în brațe, am încercat să o trimit la câteva cămine ori centre de îngrijire paliativă”.
Răspunsurile?
– „Mi s-a spus că nu mai au locuri, însă doar după ce le-am spus că nu mai poate merge singură la toaletă”;
– „Mi-au spus că nu mai au locuri, însă după ce au văzut imaginile”;
– „Nu mi-au răspuns”, a povestit omul.
Totuși, tânărul nu a vrut să facă publice locurile unde a fost refuzat.
Aici nu se poate!
Nu este primul astfel de caz pe care Libertatea îl documentează. În urmă cu câteva luni, ziarul prezenta povestea Narcisei Constantin, o tânără de 22 de ani accidentată grav și refuzată apoi de șase spitale, din cauza stării grave în care se afla.
Până la urmă, soluția găsită de părinți a fost mutarea fetei în Franța, unde aceasta beneficia de o asigurare medicală. Nu e și cazul Floarei Rotaru. Fiul ei spune că a și plecat în străinătate în urmă cu câțiva ani pentru a-și întreține familia.
Soluția pentru bolnavă este cea scrisă în externare. Una insuficientă. „Îngrijire medicală la domiciliu, eventual instituționalizare într-un cămin: toaletă și pansament escare zilnic cu apă oxigenată, betadină și dermazin. Tapotaj toracic X 3/zi. Schimbarea poziției la 3 ore. Saltea antiescare. Evită variațiile mari de temperature”.
Ea e doar unul dintre românii condamnați pentru că spitalele și căminele fug de bolnavii în stare critică ori fără activitate conștientă.
CITEȘTE ȘI:
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro