Femeia a fost internată în data de 28 iulie cu o patologie complexă şi a murit câteva zile mai târziu, a explicat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu, citat de Mediafax.

„Într-adevăr, femeia de 79 de ani din Ialomiţa a fost internată cu suspiciunea de meningită cauzată de virusul West Nile. Medicii au confirmat diagnosticul, femeia având meningoencefalită, iar aceasta, asociată cu celelalte boli de care suferea pacienta, a determinat ca organismul ei să nu poată face faţă acestei infecţii”, a spus Colintineanu.

Potrivit Centrului de prevenire a bolilor din SUA (Center for Disease Control and Prevention, CDC), 70 – 80% din persoanele care sunt infectate cu virusul West Nile nu dezvoltă niciun fel de simptome şi mai puţin de 1% din persoanele care sunt infectate dezvoltă probleme neurologice precum encefalită sau meningită. Din toate formele posibile de boală cauzată de acest virus, rata de mortalitate în grupele de risc, cu precădere persoanele vârstnice cu patologie asociată, este în medie de 4%. Incidenţa formelor grave şi a decesului este extrem de redusă.

Laurenţiu Colintineanu dă însă asigurări că nu suntem într-o situatie gravă care să cauzeze îngrijorarea populaţiei.

Cum să ne ferim de virusul West Nile

Prima măsură: apă şi săpun

Specialistul Liliana Simidon ne sfătuieşte să recurgem la remedii naturiste pentru a ne trata de înţepăturile ţânţarilor.

“Dacă ştiţi că pielea dvs. e sensibilă la muşcătură de ţânţar, cumpăraţi- vă un spray special pe care să-l folosiţi, când ieşiţi din casă. Dacă sunteţi pişcaţi de ţânţari, prima măsură pe care trebuie să o luaţi este să spălaţi locul înţepăturii cu apă şi cu săpun. Dacă după două ore mâncărimea nu cedează, trebuie să mergeţi neapărat la medic”, ne-a declarat specialistul Liliana Simidon.

Purtaţi haine lungi

Când ieşiţi din casă, asiguraţi-vă că aveţi cât mai puţină piele descoperită. Gâtul, braţele şi picioarele sunt cele mai atacate de ţânţari. Purtaţi fuste sau pantaloni lungi şi cămăşi care să vă acopere şi braţele. Evitaţi, de asemenea, culorile deschise, pentru că insectele sunt atrase de nuanţele calde.

Simptomele microbului

West Nille se transmite prin intermediul ţânţarilor şi începe să se manifeste la 3-14 zile de la contactul cu virusul. Simptomele sunt: dureri de cap, febră mare, înţepenirea gâtului, greaţă şi vărsături, convulsii, epuizare musculară, ameţeală, frisoane, paralizie. Specialiştii susţin că nu există tratament specific pentru West Nile, pentru că nu există un antibiotic. Tratamentul se efectuează în funcţie de simptomele pe care persoana infectată le manifestă.

Specialiştii vă spun cum puneţi singuri apărătoare la geamuri

Marian Olteanu, tehnician la o firmă de profil (www.reparatot.ro), vă spune cum să montaţi singuri plase la geamuri.

Aveţi nevoie de următoarele piese: 4 colţare, două balamale, un sistem de prindere, o plasă, un şnur de 3,20 metri, 6 şuruburi autofiletante.

Cum o montăm? Măsuraţi geamul la care doriţi să fixaţi plasa. Măsuraţi cu 4 cm în plus atât pe verticală, cât şi pe orizontală, apoi tăiaţi profilele cumpărate şi îmbinaţi-le folosind colţarele. După ce aţi croit plasa, pe rama obţinută, puteţi folosi şnurul pentru a o fixa în aşa fel, încât să o acopere complet. Se pune plasa peste profil, care are un şanţ unde se bagă şnurul. Rolul şnurului e să ţină plasa întinsă. Fixaţi balamale pe tocul geamului şi pe rama nou confecţionată. Se montează la fereastră.

Alte ponturi

Puteţi scăpa uşor de ţânţari dacă porniţi aerul condiţionat pe temperatură foarte scăzută şi lăsaţi fereastra deschisă o perioadă mai lungă de timp;

Mirosul emanat de frunzele de nuc arse goneşte ţânţarii. Acelaşi efect îl au beţişoarele parfumate;

Dacă vă place aroma de cuişoare, presăraţi zilnic, într-un recipient, puţin ulei şi veţi scăpa şi de micile bâzâitoare atât de agasante.

Urmărește-ne pe Google News