Gabriela Firea i-a prezentat ministrului Gamliel sistemul de asistență socială al municipalității bucureștene și a subliniat că dorește să facă schimbări importante, respectiv să aplice în Capitală elemente din sistemul de asistenţă a vârstnicilor din Israel. Acest lucru va fi foarte greu de făcut însă, din cauza perspectivelor politice diferite în cele două ţări privind ”bătrâneţea activă”.
Ministrul Gila Gamliel a spus: ”În Israel, 23% din populația vârstnică se definește ca suferind de singurătate. Noi am încercat, și am și reușit, să facem să funcționeze un sistem în care tinerii sunt implicați pentru rezolvarea problemelor celor în vârstă!”
Israelienii au ”Ministerul Cetăţenilor Seniori”
Ministrul Cetătenilor Seniori și Egalității Sociale din Israel a arătat că vârstnicilor le este oferită posibilitatea unei vieți active, ministerul de resort oferind subvenții și programe diverse de participare la viața culturală, dar și de învățare, alături de generația tânără, a noilor tehnologii IT, fără de care viața este greu de conceput în secolul 21.
Cu alte cuvinte, în Israel problema ”bătrâneții active” este finanţată de guvern pentru îmbunătățirea calității vieții vârstnicilor printr-un divertisment activ în plan social!
Românii au ”Ministerul Muncii”
”Ministerului Muncii are în vedere să identifice măsuri care să vină în sprijinul angajatorilor pentru menţinerea lucrătorilor vârstnici pe piaţa muncii. Pe lângă politicile care vizează ocuparea, formarea continuă şi reconversia profesională a lucrătorilor vârstnici, mai sunt politicile care vizează acoperirea riscului de bătrâneţe, sistemul de pensii. Din punctul acesta de vedere, s-a prelungit vârsta de pensionare și au fost făcute modificari ale Codului muncii”, este, în câteva cuvinte, viziunea Ministerului Muncii din România privind tematica ”bătrâneții active”.
În traducere directă, sintagmele ”menținerea lucrătorilor vârstnici pe piața muncii”, ”prelungirea vârstei de pensionare”, ”vulnerabilitatea sistemului de pensii” etc. – conduc, vrând, nevrând, către idea de ”muncă până la moarte!”. Ideea pare a fi că statul să nu ”piardă” bani cu vârsta a treia.