În satul Butucoasa, comuna Andreiaşu de Jos, nu a existat niciodată biserică. Așa se face că localnicii sunt nevoiți să meargă la biserica din Andreiaşu de Jos. Bătrânii, unii dintre ei trecuți de 80 de ani, străbat drumul până la biserica din satul vecin. Înseamnă un drum de opt kilometri dus și întors, indiferent de cât de câinoasă este vremea, scrie Ziarul de Vrancea.
„Aici ne-am născut, aici am crescut, cu vitele. N-a fost o viaţă uşoară, dar nici n-am dorit să plecăm la mai bine. Pentru noi aici este bine. Acum, la bătrâneţe, nici nu avem unde să ne mai ducem… A fost bine în tinereţe, am avut tot ce ne-a trebuit, strictul necesar nu ne-a lipsit, dar n-am avut niciodată biserică. Şi pe ploaie şi pe ninsoare, şi pe bine şi pe rău, am mers la biserica din Andreiaşu de Jos, 8km dus, 8 km intors(…)Eu am 80 de ani, nu mai pot să merg atâta drum până la Andreiaşu de Jos…”, a povestit bunica Dochiţa Ene din satul Butucoasa.
În urmă cu un an, părintele Ghenadie, sprijinit de mai mulți oameni inimoși, a început să ridice o biserică în acest cătun izolat. Lăcașul de cult, aflat în construcție, a fost la un pas de distrus din cauza alunecătilor de teren. O minune, cred oamenii simpli, a făcut ca tonele de pământ și piatră să se oprească chiar sub zidul bisericii, înălțat pe un mal de apă.
„Ne rugăm ca părintele nostru să termine biserica, să mergem la slujbe, să avem cununii şi să fie botezaţi copiii în satul nostru. Asta ar fi cea mai mare dorinţă a noastră. Satul nostru e mic, necăjit, dar îl iubim, e al nostru! Avem o durere în suflet, nu sunt posibilităţi să terminăm ce am început, suntem săraci la buzunar, dar bogaţi în credinţă”, a spus Maria Făşoiu.
Bătrânii din Vrancea care nu au biserică în sat merg pe jos, în numele credinței
Butucoasa nu este un sat bogat și n-a fost niciodată. Oamenii au muncit însă și s-au mulțumit cu ceea ce au primit. Mulți dintre tineri s-au mutat la orașe, în căutarea unui loc de muncă și în urmă au rămas bătrânii satului.
Părintele Ghendie vrea ca în Butucoasa, satul natal, drag inimii sale, să ridice lăcașul de cult pentru enoriașii care acum fac eforturi mari, în numele credinței.
„Biserica a fost înălţată drept mulţumire pentru Prea Sfânta Treime, pentru Maica Domnului, pentru toate puterile cereşti. Doresc să rămână în amintirea celor peste 300 de suflete care au fost în zonă şi pentru toţi cei în viaţă”, a spus Protosinghel Ghenadie Ponea, Exarhul Episcopiei Alexandriei si Teleormanului.
Dacă doriţi să ajutaţi la finalizarea lucrărilor, puteţi obține mai multe informații la numărul de telefon 0757.539.359.
sursă foto: Ziarul de Vrancea
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro