Acesta este efectul hotararii guvernului de eliminare a accizelor la bauturile alcoolice spirtoase, accizarea realizandu-se o singura data la alcoolul etilic rafinat, utilizat ca materie prima. Actul normativ aprobat de Guvern urmareste diminuarea contrabandei si a evaziunii fiscale in domeniul alcoolului. „Acum lucram la preturile minimale – ne-a declarat ieri presedintele Patronatului Bauturilor Alcoolice Garant, Romulus Dascalu. Vrem, de asemenea, sa renegociem si pretul la alcoolul etilic, de la 30.500 lei la 25.500 lei, deci, daca Ministerul Finantelor va aproba noul pret, se va simti inca o scadere pe piata”.
In prezent, piata neagra a bauturilor alcoolice reprezinta 80%. „In domeniul nostru esential este sa-ti conservi afacerea, nu sa obtii profit. A obtine profit e un atribut al pietei negre”, ne-a spus Bogdan Constantinescu, presedintele asociatiei Romferment.
Bauturile alcoolice vor fi mai ieftine, dar nu pentru mult timp. Constantinescu spune ca din cauza evolutiei euro (accizele se calculeaza in euro) este posibil ca intr-o luna sau doua preturile sa revina. Consumul de bauturi alcoolice a crescut usor in Romania, in ultimul an. „Mai important este ca s-a deplasat centrul de greutate de pe tuica din regim casnic pe bauturile produse in regim de evaziune fiscala”, ne-a spus Constantinescu. In momentul actual, capacitatea de a fabrica alcool este de 1.600.000 hl pe piata neagra si de 600.0000 hl pe piata autorizata. Acum, o sticla de 0,5 l de votca costa 17.000 lei la producatorul autorizat si 11.000 lei pe piata neagra.
Ordonanta aprobata joi de Guvern obliga agentii economici producatori de distilate din cereale, de vin si orice alte distilate de origine agricola sa se doteze cu contoare vizate de Biroul Roman de Metrologie Legala, necesare pentru determinarea cantitatii, precum si cu mijloace de masurare legale, pentru determinarea concentratiei alcoolice a produselor. Sunt prevazute amenzi de pana la 5 miliarde lei pentru cei care produc alcool fara autorizatie, pentru comercializarea alcoolului brut de catre agentii economici, productia si comercializarea de alcool tehnic, obtinut prin fermentarea materiilor prime agricole de origine vegetala, altul decat cel rezultat ca produs secundar din procesul de obtinere a alcoolului etilic rafinat, comercializarea pe piata interna a alcoolului sanitar vrac etc. Daca sunt savarsite de administratorul, directorul sau reprezentantul agentului economic, aceste fapte se pedepsesc cu inchisoare de la 2 la 5 ani.

 
 

Urmărește-ne pe Google News