Minskul e un oras al contrastelor perfecte. Strazile si bulevardele impecabile, inlantuite de parcuri imense si de mirosuri ademenitoare de iarba proaspat cosita, se suprapun peste frenezia tinerilor ce-si macina viciile direct pe trotuar, in aroma berilor celor mai ieftine si in umbra blocurilor greoaie, pecete a unui postcomunism intarziat.
Fotbalul, implicit meciul Belarus – Romania, nu trezeste pasiuni sincere. In curtea stadionului din Minsk domneste legea banului, materializata in marfuri comune, accesibile tuturor. Nimic nu aminteste de fotbal. Blugi atarnati la discretie, haine banale si pantofi din anii ?90, totul la 5-10 euro bucata, redau imaginea unui oras ce dormiteaza sub aripa protectoare a Rusiei.
Capitala Minsk, un oras al contrastelor
Salariile medii nu depasesc 300 de dolari, iar mirosul banului a sucit mintile femeilor slave, recunoscute pentru frumusetea si naturaletea lor. Se vorbeste pe la colturi ca dictatorul Lukasenko a suprimat elita intelectuala si a provocat explozia somajului. Asa o fi, insa ochiul neexersat al unui strain e placut surprins de curatenia care domneste peste tot. Revenind la fotbal, in mijlocul unei realitati aproape nordice, putem spune ca biletele pentru meciul cu Romania nu s-au consumat nici pe jumatate. Bielorusii spera intr-un egal onorant in fata unei echipe a Romaniei cu nume sonore, dar lipsite de rezultate palpabile.
„Tricolorii”, asaltati de trupele speciale
Politistii care i-au pazit pe ‘tricolori la antrenamentul oficial au tinut neaparat sa-si faca poze cu vedetele Romaniei. Chiar si unii membri ai trupelor speciale s-au inghesuit sa se imortalizeze cu Cristi Chivu capitanul nationalei, sau cu directorul federatiei, Ionut Lupescu.