Doamna Polixenia (66 de ani), din Bucureşti, era astăzi la prânz ultima persoană aşezată la coada care ducea către racla cu moaştele Sfântului Mina. N-a fost descurajată că, în faţă, avea de înfruntat o coloană de câteva sute de metri, nici că ar putea ajunge să se roage abia la miezul nopţii. E ceva în aer care îţi dă putere, spun întotdeauna credincioşii care rabdă să pupe o icoană, în frig şi-n ghionturile „colegilor” de aşteptare. N-or să se plictisească. Din minut în minut trece pe lângă ei cineva să le vândă un nimic.
Valentin Băţoi (18 ani), din Târgu Neamţ, vinde scăunele cu 10 lei bucata. A făcut opt ore pe drum numai pentru asta: să-i momească pe credincioşi cu o bucată din lemn, pe care să-şi aşeze oasele obosite de-atâta răbdat la coadă. Irina Stan (53 de ani), din Săpânţa, Maramureş, le dă pentru 220 de lei o cuvertură din lână. N-a vândut până la prânz decât două pernuţe împletite, pentru că – se-ntreabă ea – ce să facă oamenii cu pături la biserică?
De sperat speră şi domnul Vasile c-o vinde ceva. A întins la stradă, pe-o masă şubredă, punguţe cu de toate: batiste, chiloţi din bumbac 100% şi maieuri. Poate aveţi nevoie. Aţi putea constata stând la rând la moaşte că şi n-aveţi ness sau fidea, bijuterii sau cruci cu led-uri şi, de ce nu, sfinţi imprimaţi pe icoane „magnetice”.
Sfântul Mina, sărbătorit pe 11 noiembrie, este, conform tradiţiei creştine, „protectorul celor păgubiţi”. Moaştele Sfântului ai fost aduse la biserica ce-i poartă numele din Bucureşti în 1874.

Biserica are clopote „trase” prin satelit

La Biserica Sfântul Mina există, din 2006, 23 de clopote care pot cânta peste 1.000 de melodii. Clopotele, turnate la atelierele Grassmaryt din Austria, sunt acţionate prin telecomandă, datorită unui sistem GPS conectat la satelit. De asemenea, şi ceasul de pe peretele clopotniţei este conectat la satelit, ele indicând întotdeauna ora exactă.
 
 

Urmărește-ne pe Google News