Frank Timiș trăiește într-un penthouse pentru care plătește o chirie lunară de 14.000 de lire sterline și este client al unor restaurante de lux din Londra.
Datele fiscale arată, însă, că, în 2017, controversatul om de afaceri a plătit doar 35,20 de lire sterline impozit pe venit, după ce a declarat că imperiul său internațional nu a obținut profit. Mai mult, avocații lui Frank Timiș au precizat că afaceristul și-a plătit toate obligațiile fiscale.
Documentele obținute de BBC Panorama și Africa Eye au scos la iveală modalitatea prin care Frank Timiș ar fi evitat plata impozitelor. Potrivit sursei citate, în 2017, Frank Timiș a obținut 670.000 de lire sterline prin firmele sale offshore.
BBC susține că este vorba, în principal, despre distribuirea dividendelor care ar fi trebuit să fie impozitate. Însă cu puțin timp înainte de a-și depune declarațiile fiscale, Frank Timiș ar fi cerut trustului său offshore să transforme plățile în împrumuturi netaxabile.
Mai mult, jurnaliștii britanici susțin că a fost creat un acord de împrumut antedatat pentru ca împrumuturile să pară legale.
John Christiansen, un reprezentant al Tax Justice Network, o organizație independentă care urmărește zona taxelor internaționale, inclusiv paradisurile fiscale, a precizat pentru BBC că Frank Timiș ar evita plata taxelor.
„Totul pare a fi o manevră pentru a fenta plata taxelor. Și, în acest caz, pentru că a fost făcut retroactiv, par a fi probe că această fraudă fiscală ar trebui investigată”, a precizat Christiansen, conform sursei citate.
De asemenea, jurnaliștii BBC care au realizat investigația susțin că au discutat cu cel care l-ar fi ajutat pe Frank Timiș să nu plătească taxele. Philip Caldwell este numele directorului, care la o întrunire în Elveția, a fost de acord să antedateze împrumuturile suspecte.
Semnătura acestuia apare pe documente, însă acesta susține că întâlnirea nu a avut loc niciodată, iar minuta a fost falsificată.
„Este semnătura mea, dar ceea ce pot spune este că o astfel de întâlnire nu a avut loc niciodată. Nu am fost acolo. Nu m-am aflat în Elveția în acel moment”, a spus Caldwell, conform sursei citate.
Mai mult, documentele obținute de jurnaliștii britanici arată că Frank Timiș nu a plătit deloc impozit pe venit în Marea Britanie în 2016.
Avocații lui Frank Timiș au negat vehement acuzațiile.
BBC a publicat și reacția afaceristului Frank Timiș la ancheta realizată de jurnaliștii britanici.
„Acuzațiile sunt false în întregime. Nu există niciun fel de încălcare a legii în legătură cu concesiunile de petrol și gaze din perimetrele Saint-Louis Offshore Profond și Caya Offshore Profond.
Realitatea în legătură această investiție – care a fost premiată de președintele Wade (Abdoulaye Wade, fostul președinte al Senegalului, n.red.) – este că a fost o investiție speculativă de mare risc, care a generat costuri substanțiale și obligații de investiții. În timp ce proiectul era premiat, nu s-au descoperit niciun fel de hidrocarburi și exista o posibilitatea foarte mare nici să nu se descopere. În ultimii 40 de ani, numeroase multinaționale și companii de petrol și gaze au avut posibilitatea să exploreze regiunea, dar niciuna nu a făcut acest lucru, din cauza riscurilor pe care proiectul le implica. În 2014, încă nu se știa dacă în regiune vor fi găsite zăcăminte de petrol sau gaze.
După mai multe etape de pionierat, generate de hotărârea și experiența domnului Timiș, precum si datorită relațiilor sale credibile cu alti dezvoltatori din domeniul perolului si gazelor, proiectul are potențialul de a genera venituri de miliarde de dolari pentru oamenii din Senegal și de a produce energie care ar putea alimenta întreaga Africă de Vest, în beneficiul a milioane de oameni.
Suntem mândri de munca noastră și respingem din nou toate aceste acuzații nefondate”, au precizat reprezentanții lui Frank Timiș, conform BBC.
Potrivit jurnaliștilor britanici, afaceristul de origine română este considerat unul controversat. El are două condamnări pentru furnizare de heroină în anii 90 și a fost implicat într-o serie de afaceri miniere Africa care au dat faliment.
Frank Timiș are două companii miniere pe piața secundară a Bursei de Valori de la Londra. Una dintre societăți – Regal Petroleum – a primit în 2009 cea mai mare amendă pentru dezinformarea investitorilor.
Regal Petroleum a transmis investitorilor că urmează să găsească petrol în Grecia, deși știa că regiunea de forare era uscată.
Avocații omului de afaceri au precizat că Frank Timiș deține o participație minoră în firma Regal Petroleum și că nu făcea parte din conducerea companiei, la momentul la care a fost amendată.
În 2012, Frank Timiș era cel mai bogat român, conform topului 300 Capital.
foto: BBC
Citește și: