„Se câștigă milioane de pe urma acestor deșeuri, pentru că e mai ieftin să le trimiți peste graniță decât să le depozitezi în mod corespunzător”, spune reporterul BBC Angus Crawford, în timp ce prezintă imagini dintr-o vamă românească, unde poliția de frontieră controlează containere „cu marfă second-hand”, conform documentelor, în realitate, deșeuri care nu pot fi reciclate.
„O parte din aceste deșeuri foarte posibil au ajuns la o groapă de gunoi de lângă București. Administratorul insistă că e numai gunoi românesc acolo, însă Garda de Mediu susține că munții de deșeuri conțin gunoi adus din toată Europa, inclusiv din Marea Britanie”, notează BBC.
Este vorba despre groapa de gunoi de la Ulmeni, Oltenița. Mircea Păun, administratorul gropii, a declarat pentru BBC: „Nu avem legătură cu gunoiul adus din Marea Britanie sau de oriunde din afara României”. Localnicii susțin contrariul: „Nu știu în ce procent, dar e gunoi din Anglia acolo, în groapa aia”.
Reporterul punctează apoi că groapa de gunoi face acum obiectul unei anchete de mediu. În septembrie, Garda de Mediu a dat amenzi de 1,1 milioane de lei în cazul gropii de la Ulmeni. Au fost sancționate atunci trei companii, Utiltrailer, Cassano Metal, SD3 Salubritate și Deszăpezire S3, iar în cazul celei din urmă, firmă din subordinea Primăriei Sector 3, au fost sesizate și organele de anchetă penală.
Următorul drum al reporterilor: Sintești
BBC arată apoi un nou transport cu deșeuri electronice venite din UK: frigidere murdare, mucegăite, lipsite de certificate de securitate.
„Nu poate fi vorba despre aparate second-hand, sunt deșeuri. Deșeuri din care se fac bani”, spune reporterul BBC în timp ce se îndreaptă către Sintești, „un oraș care trăiește din comerțul cu deșeuri. „Locuitorii le ard ca să extragă cuprul și aluminiul. Este ilegal ce fac, știu asta și sunt ostili cu jurnaliștii și Poliția”.
În jurul localității sunt munți de deșeuri, majoritatea din România, dar o parte și din alte țări, inclusiv din UK. În fiecare noapte sunt arse deșeuri aici, spun autoritățile. Sunt incendiate televizoare, computere, cabluri. În zonă e un miros neplăcut persistent.
BBC:
„Aceste arderi afectează solul, poluează apa și aerul și calitatea vieții în general”, a explicat într-o scurtă intervenție pentru BBC, fostul director al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu
Imediat după demiterea sa, venită pe fondul retragerii din guvern a miniștrilor USR-PLUS, Berceanu a acuzat că arderile ilegale de lângă București sunt tolerate politic.
Într-un interviu pentru Libertatea, el a vorbit despre problemele pe care le-a găsit în primăvară în instituție, despre presiunile făcute asupra inspectorilor de mediu, dar și despre „gulerele albe” din politică, despre care spune că ar fi implicate „în crime de mediu”. A evitat să ofere însă și nume.
Cât despre deșeurile aduse ilegal în România, polițiștii de frontieră au interceptat în ultimele luni transporturi însumând mii de tone de gunoi.
La sfârșitul lunii mai, 13 tone de deșeuri de aluminiu au fost găsite la control în vama Giurgiu, venind din Bulgaria. În iulie au fost oprite la vama Borș TIR-uri cu 33 de tone de deşeuri textile şi aparate de cafea, iar în vama Giurgiu, peste 17 tone de deșeuri din plastic din Grecia. În august, peste 1.000 de tone de deșeuri din Serbia transportate ilegal cu barjele pe Dunăre au fost oprite la frontieră și un alt transport ilegal format din două barje cu 2.000 de tone de materiale plastice și reziduuri metalice a fost depistat în portul Calafat.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro