Scaderea ar urma să fie de 15,2% în trimestrul al doilea, pentru ca apoi economia să revină apoi la o creștere de 12,8% în trimestrul al treilea, ca urmare a reluării treptate a activității.
În anul 2021, creșterea ar urma să fie de 3,9%, avansul fiind datorat și de efectul statistic de bază, adică de scăderea din acest an.
“Previziunile economice sunt supuse unui mare grad de incertitudine în aceste zile ce țin de durata și severitatea epidemiei COVID-19 și de comportamentul consumatorilor post-criză. Carantina impusă în lupta cu coronavirusul a dus, cel mai probabil, la mari pierderi în majoritatea sectoarelor economice”, potrivit lui Ciprian Dascălu și Dorina Ilașco, analiștii care au realizat raportul.
Șomaj de 10,9%
Aceștia se ma așteaptă ca șomajul să devină persistent, iar recuperarea locurilor de muncă să necesite mai mult de un an.
Deficitul ar urma să atingă la 7,3% din PIB, iar șomajul va crește de la 3,9% la 10,9%. În schimb, ar urma să scadă inflația, de la 3,4% la 2,8%, ca urmare a ieftinirii petrolului, venită în urma războiului comercial dintre Arabia Saudită și Rusia.
În schimb, inflația de bază ar urma să fie de 3,8%, ca urmare a dereglării lanțurilor de producție, mai arată sursa citată.
Curs de 4,9 lei pentru un euro
Cursul este estimat la 4,9 lei pentru un euro la finalul anului.
BNR a anunțat deja că va injecta bani în sectorul financiar și va achiziționa titluri de stat de la bănci, astfel că existau deja premisele pentru o scădere a leului. Analiștii BCR susțin că va fi greu pentru BNR să controleze cursul leului în timp ce injectează lichiditate.