Toți avem temeri sau fobii. Care cel mai urât coșmar al tău?

Când eram în armată, mi-am fracturat vertebrele T8, T10 și T12 într-un accident de parașutism în sudul Africii. După acel moment, voi simți mereu o teamă când voi sări cu parașuta, în timpul filmărilor. De asemenea, există întotdeauna acea mână pe umărul meu, de la un membru al echipei noastre care, știind că este greu pentru mine, mă va încuraja să-mi înfrunt încă o dată cu această frică.

Trebuie să vă înfruntați temerile și să înțelegeți că frica este acolo pentru a ne întări. Timpul, experiența și o mulțime de situații în care am supraviețuit ca prin urechile acului, m-au învățat că cel mai bun mod de a face față fricii nu este să fugi de ea, ci să o confrunți.

Cum arată o zi obișnuită din viața ta? Care sunt ritualurile tale?

Îmi incep fiecare zi cu un smoothie vegetarian, cu mult ghimbir și, apoi o continui cu un antrenament fizic scurt, de maximum 30 de minute și sunt gata de acțiune. De asemenea, încerc să îmi fac timp și pentru un moment de liniște, când citesc un fragment dintr-una din incredibilele povestiri biblice. Asta mă ajută întotdeauna să fiu concentrat și, în același timp, conștient de unde provine ajutorul meu.

Dintre toate lucrurile pe care le-ai făcut în emisiunile tale, care a fost cel mai greu și care a fost cel mai distractiv?

De-a lungul anilor, au existat numeroase momente în care m-am aflat la limită. Parașute care nu se deschideau, mușcături de șarpe sau când am fost prins captiv în ape furioase. Și nu pot uita de crocodilii mari, care nu iartă pe nimeni! Cel mai dur loc a fost Siberia, în timpul iernii; acolo, numai să încerci să rămâi în viață la -40 grade Celsius este o provocare în sine! Cele mai bune momente sunt filmările în care am ocazia să am alături invitați speciali, pe care îi pot aduce mai aproape de ceea ce înseamnă cu adevărat aventura.

Cum a fost în timpul filmărilor pentru ”Bear Grylls printre rechini”? Cât de aproape ai ajuns de ei?

Am ajuns foarte aproape și fără cușcă și acesta era scopul! A fost un privilegiu pentru mine să ajung să studiez unii dintre cei mai mari și mai impresionanți rechini din lume, chiar în Triunghiul Bermudelor. Am vrut să văd cum mă descurc când rechinii au avantajul terenului propriu și să văd cum te poți proteja dacă te afli vreodată singur, blocat pe mare și expus unui posibil atac al rechinilor. A fost memorabil să pot fi atât de aproape de aceste creaturi incredibile și să înțeleg ce responsabilitate avem să le protejăm.

Se implică în protejarea rechinilor din speciile amenințate cu dispariția

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Cu sprijinul cercetătorilor locali, am reușit să atașăm un dispozitiv de urmărire unui rechin tigru. Acest dispozitiv ne va ajuta să colectăm date despre comportamentul acestei specii, astfel încât să putem găsi cele mai bune metode de protejare și conservare. Studiile preliminare au arătat că rechinii tigru pot migra peste 6.400 km în fiecare an, iar urmărirea lor poate oferi indicii importante în rezolvarea misterelor asupra modului în care aceștia migrează, dau naștere și își cresc puii. Urmărirea rechinilor va fi critică atât în protejarea lor, cât și a oamenilor.

Cel mai important lucru de ținut minte atunci când vă aflați în ape cu rechini agresivi, este să rămâneți calmi și să nu arătați în niciun fel că vă este frică. Rechinii o pot simți aproape la fel de puternic ca sângele din apă.

În comparație cu alte aventuri extreme de-ale tale, cât de periculoase au fost scufuncările cu rechinii?

Să știți că au fost câteva momente în care am fost foarte aproape să o pățesc! Ori de câte ori vă aflați în natură și sunteți înconjurați de faună sălbatică, imprevizibilul este omniprezent, iar asta înseamnă că orice risc trebuie luat în calcul cu foarte mare atenție și diminuat pe cât posibil. Cu toate acestea, este treaba mea să încerc să navighez în siguranță în jurul situațiilor periculoase; până la urmă, trebuie să fii pregătit pentru orice lucru neașteptat!

Te-ai aflat în apă cu rechini ciocan, rechini taur și rechini tigru și, totuși, ai reușit să fii calm. Au fost și momente când te-ai întâlnit cu ei față în față și ai simțit că îți crește pulsul?

Da, desigur, doar sunt om! Am învățat, totuși, din toate situațiile prin care am trecut până acum să-mi păstrez calmul în astfel de momente. Animalele sunt incredibil de inteligente și pot simți teama de la kilometri distanță. Scufundarea fără cușcă în mijlocul rechinilor a fost probabil, cel mai terifiant moment!

Mai e ceva ce ai vrea să încerci, în viitor?

Mai am o mulțime de lucruri de încercat în viață și se pare că lista începe să fie din ce în ce mai lungă! Mi-ar plăcea să fiu primul care escaladează câteva din vârfurile montane din Groenlanda, de exemplu. Există încă atât de multe zone extinse de sălbăticie total neexplorate, care te pot impresiona într-un mod care este greu de descris în cuvinte!

Am și o dorință specială: mereu am promis că îmi voi lua familia pentru o zi în tabăra de bază de pe Everest, ca să le arăt muntele. Pentru mine, ar fi incredibil să împărtășesc acest moment cu cei dragi.

Foto: Northfoto, Discovery


 

Urmărește-ne pe Google News