În București, rata infecării depășește azi pragul de 6 cazuri la mia de locuitori, iar autoritățile nu exclud varianta carantinării, asta în condițiile în care deja 14 localități din județul Ilfov sunt deja închise.

Măsura carantinării a încins spiritele la Timișoara, iar cel mai probabil va fi primită cu aceeași reticență și în Capitală, pentru că oamenii vor o viață normală după un an de restricții, crede Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”.

„Subiectul acesta este extrem de delicat pentru că luând această decizie, după un an în care am avut restricții și cu toții, chiar și cei din spital ne dorim viața noastră normală. Pe de altă parte, în spitale și ce se întâmplă în fiecare zi nu poate să te lase fără reacție. Este foarte greu să pui în balanță nevoia de libertate sau nevoia de viață”, a declarat medicul pneumolog.

Beatrice Mahler, director medical la Ins „Marius Nasta”

În spitale nu e bine

Beatrice Mahler spune că situația din spitale este gravă, iar o măsură precum carantinarea ar putea lua o parte din presiune.

„Eu pot să vă spun doar că în spitale nu e bine, este extrem de greu să vezi că posibilitățile tale se termină la un anumit moment, iar cererea este mult mai mare decât ceea ce poți tu să oferi și în acest context cred că trebuie să fim într-un parteneriat comun în suferință. Pentru că aceste măsuri de carantinare sunt un parteneriat cu omul care este bolnav sau cu cei care pot să fie bolnavi și în suferință”, a declarat Beatrice Mahler.

Medicul pneumolog a spus că situația din spitale este dramatică.

„În foarte multe cazuri foarte mulți pacienți care au nevoie de ajutor și foarte multe solicitări din alte spitale la care Marius Nasta nu poate să răspundă, foarte multe drame. Ieri am acceptat  un transfer la Marius Nasta al unei femei lăuze care a născut înainte cu o zi, pentru că a făcut Covid și avea insuficiență respiratorie severă cu gemeni și nu știm care va fi evoluția, deși ne străduim. Când vezi astfel de situații în care îți dorești ca fiecare să le depășească cu bine.”, a mai spus Beatrice Mahler.

Medicul a subliniat că vaccinarea și respectarea măsurilor de prevenție rămân instrumentele sigure în combaterea pandemiei.

Vaccinarea este singura soluție terapeutică care are studii științifice în state care au imunizat un număr semnificativ din populație și care s-a dovedit a fi eficientă și respectarea regulilor de protecție.

„În acest moment România poate să facă testele rapide și cred că la această creștere rapidă a numărului de cazuri testele rapide făcute într-un număr mare. Noi trebuie să mergem către populație. Ce vedem în spital este finalul, este un aisberg și drama pe care trebuie să o traversăm și pe care putem să o reducem prin câteva puncte: diagnostic rapid, izolare și respectarea măsurilor deja existente.”, a mai subliniat Beatrice Mahler.

 
 

Urmărește-ne pe Google News