„În acest moment, nu știm câți dintre cei internați au noua tulpină, probabil că mulți, pentru că transmiterea comunitară este și în România. Din ce am văzut din declarațiile care s-au făcut în Marea Britanie, numărul de persoane care au nevoie de spitalizare este crescut”, a declarat Beatrice Mahler, directorul Institutului ”Marius Nasta”, pentru Libertatea.

Pneumologul susține că mai îngrijorătoare i se pare declarația premierului britanic, Boris Johnson, care a spus vineri că noua tulpină „poate fi legată de un grad mai mare de mortalitate”.

Mahler amintește, de asemenea, că noua tulpină este mult mai contagioasă, iar numărul cazurilor ar putea exploda în următoarea perioadă.

O persoană a avut contact cu 10 persoane, din care 9 au făcut boala. Înainte știam că o persoană care intra în contact cu alte 10 persoane, 3-4 făceau boala, astea au fost datele pe care le aveam până acum. Sigur că și la vechea tulpină aveam persoane care puteau infecta un număr mare de oameni. Am avut și 20 de persoane infectate, dar au fost zeci de persoane cu care a intrat în contact persoana respectivă, fără mască, fără mijloace de protecție. Acum par lucrurile de cel puțin două ori mai severe.

Beatrice Mahler:

Copiii sunt la fel de expuși în fața nooii tulpini a coronavirusului, mai spune medicul pneumolog.

„Din datele de până acum, și copiii sunt afectați de această tulpină – nu neapărat gravitatea formelor este atât de mare, dar numărul lor este în creștere ca și cazuri. Dacă ne uităm puțin la ce se întâmplă în Europa de Vest, vedem că ei aveau școlile deschise când la noi erau închise, și acum au închis școlile, tocmai pentru a-și proteja populația și cred că cel mai important pentru un stat, pe lângă populația activă trebuie să protejăm viitorul țării, adică copilul”,a mai explicat Beatrice Mahler.

Mericul spune că diagnosticarea, dar și izolarea paciențiilor care au noua variantă de coronavirus ne-ar putea scăpa de un nou val de infecții: „Noi mergem pe diagnosticul pe care îl avem deja, teste antigen, rapide, teste RT-PCR. În România trebuie să crească acest aspect, adică amploarea diagnosticului și să izolăm cât mai repede cazurile, ca să nu avem o explozie de cazuri”.

Dacă nu vom diagnostica și izola cazurile, ne așteaptă un val de infecție care va fi greu de manageriat.

Beatrice Mahler:

Potrivit directorului Institutului ”Marius Nasta”, soluţia pe termen mediu şi scurt este purtarea măştii, distanţarea fizică, iar pe termen lung, vaccinul. Beatrice Mahler este de părere că regulile din prezent ar trebui să mai fie valabile şi pentru următorul an.

„Vorbim de ceva nou despre care nu avem informații și atunci cel mai important este să fim prudenți și să facem ce am făcut până acum: să respectăm regulile, altfel, putem să ne trezim într-o situație în care să ne producă multă suferință. Încă nu putem vedea un efect al vaccinării, probabil că vom vedea acest lucru undeva în vară.

Beatrice Mahler mai spune că vaccinul are eficiență și împotriva noii tulpini.

„Este eficient, pentru că modificările care sunt ale noii tulpini nu vizează exact ceea ce ne interesează pe noi, mecanismul care este blocat de vaccin, adică pătrunderea virusului în celulă, adică anticorpi împotriva coroanei virusului”, a mai explicat aceasta.

Nouă din 10 persoane testate – contacți ai unuia dintre pacienții confirmați în cursul zilei de vineri cu varianta britanică a virusului – au fost depistate pozitiv la testul RT-PCR.

Evaluarea riscului general asociat cu răspândirea noilor tulpini în comunitate a fost crescut de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) în urmă cu două zile la ridicat/foarte ridicat.

Noua tulpină a virusului descoperită în Marea Britanie a ajuns în România pe 8 ianuarie. Tulpina nouă a fost identificată la Matei Balş, la o tânără care susţine că nu a călătorit în străinătate.

 
 

Urmărește-ne pe Google News