Toți cei 7 pacienți din unitatea mobilă de Terapie Intensivă din curtea Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta sunt bine și au fost transferați în secția de Terapie Intensivă din clădirea spitalului. Niciunul dintre aceștia nu era intubat, toți fiind ventilați non-invaziv.
De altfel, managerul spitalului, Beatrice Mahler, a explicat că aparatura cu care aceștia erau ventilați a fost și motivul pentru care cei șapte pacienți au fost internați în unitatea mobilă ATI, deși erau locuri libere în spital.
„Ține de gravitatea cazurilor și de aparatura pe care o avem în unitatea mobilă. Sunt ventilatoare performante și putem să îi ventilăm mult mai eficient cu ventilatoarele din unitatea mobilă decât cu cele mici, din secția din spital. Aparatul de ventilație din secție este mai mic, nu face față și nu asigură o oxigenare eficientă, față de ventilatoarele care sunt în unitatea mobilă și sunt exact aceleași pe care le folosim și pentru intubație”, a declarat Beatrice Mahler, pentru sursa citată.
Managerul spitalului a adăugat: „Pentru pacient este mult mai bine să fie ventilat la acele aparate și are șanse să treacă mai ușor peste boală dacă este ventilat corespunzător, pentru a nu ajunge să fie intubat. Acesta este scopul, de fapt, să fie ventilat cât mai bine pentru a nu ajunge să fie intubat. Iar aceste ventilatoare merg mult mai bine în unitățile mobile, unde ai plintă specială de Terapie Intensivă, nu le poți duce în secție, unde ai o plintă doar cu un oxigen și o aspirație”.
Vlad Voiculescu a precizat că echipamentul de la unitatea mobilă ATI a Institutului Marius Nasta care a declanşat alarma de incendiu a fost verificat în urmă cu două luni.
Unitățile mobile de Terapie Intensivă au fost achiziționate anul trecut de Departamentul pentru Situații de Urgență special pentru a trata pacienți COVID-19. Unitatea mobilă de la Institutul Marius Nasta funcţiona din octombrie anul trecut.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro