Beatrice Mahler a menționat că speră ca instituția pe care o conduce să beneficieze de fonduri europene cu ajutorul cărora să lupte împotriva infecțiilor nosocomiale.

„În acest moment, Institutul Marius Nasta a depus un proiect pentru a limita infecţiile nosocomiale, o problemă pe care noi o tratăm cu maximă seriozitate, să vedem dacă vom câştiga acest proiect. Şi suntem pe acea listă iniţială de 49 de spitale, lucrăm să depunem un proiect să vedem dacă suntem printre cele 20 de spitale eligibile”, a spus Mahler, conform news.ro.

Medicul pneumolog a explicat că angajările din sănătate se fac cu greutate și că este nevoie de o reformă a sistemului medical.

„E nevoie de adaptare a tipului de asistenţă medicală, pentru că vorbim de personal medical pe care îl oferim în 2022 cu aceeaşi grilă din 2010, cu nişte proceduri de angajare dificile şi lungi, dacă vorbim de medici, minimum 3 luni durează să angajezi un medic în sistemul de sănătate sau în Institutul Marius Nasta, asta în condiţiile în care toate avizările, care sunt 12 la număr, pentru a scoate postul la concurs – este extrem de birocratic”, a precizat Mahler.

„Cred că sistemul medical are nevoie de o reformă. Dacă e să mă refer doar la paturile de tuberculoză, pentru că este situaţia pe care o cunosc cât de cât bine, tuberculoza are un număr de cazuri în scădere, deşi suntem pe primele locuri în Europa încă”, a completat ea.

Rafila: cinci români mor zilnic din cauza infecţiilor nosocomiale

Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, a spus în noiembrie, la Antena 3, că 1,3 la sută din totalul cazurilor din spitalele din România sunt raportate ca fiind infecţii nosocomiale, faţă de o medie europeană de 7 la sută.

El a recunoscut că infecțiile nosocomiale din spitale sunt subraportate, dar a precizat că managerii de spitale se tem de sancțiuni și a dat ca exemplu anul 2019, când, potrivit lui Rafila, s-au raportat de aproximativ de 6 ori mai puține infecții față de cât ar fi trebuit.

Conform estimărilor lui Rafila, cinci oameni mor zilnic din cauza infecţiilor nosocomiale: „Zilnic în România sunt în medie, conform estimării, probabil, în jur de cinci decese. Aceasta este situaţia”. În noiembrie, ministrul a fost reclamat la DNA pentru infecțiile nosocomiale din spitale.

 
 

Urmărește-ne pe Google News