Într-un reportaj impresionant în secția COVID de la ”Nasta”, publicat azi în Libertatea, managerul institutului a explicat că este îngrijorat pentru pacienții cronici cu boli pulmonare, care nu se pot trata în altă parte decât aici.

”Nu vreau să mă gândesc că vom ajunge în situaţia de a alege între un pacient oncologic şi un pacient cu COVID. Cancerul nu aşteaptă. La fel, pacienţii cu tuberculoză au nevoie de paturi la ATI. Spre deosebire de pacienţii cu COVID, ei nu pot primi ajutor la Terapie Intensivă la alte spitale din Capitală”, a declarat Beatrice Mahler pentru reporterii Libertatea.

Beatrice Mahler

Medicul spune că ar ajuta dacă și alte spitale ar primi în secțiile de Terapie Intensivă bolnavi de COVID.

”Paturi la ATI ar fi, dacă toate spitalele din Bucureşti ar fi de acord să pună umărul. Dacă ar ceda câte zece la sută, să zicem, din paturile lor de ATI, ar scădea presiunea pe noi”, mai spune Beatrice Mahler.

Managerul de la ”Marius Nasta” atrage atenția și asupra lipsei personalului specializat pentru Terapie Intensivă. Și nu doar cea a medicilor, ci și a asistenților. Facultăţile de profil din România pregătesc doar asistenţi generalişti.

”Pentru ATI, e nevoie de un tehnician care să ştie să folosească aparatele, să aibă empatie pentru pacient. Să ai dorinţa să ajuţi, dar să ai şi abilitatea tehnică, să ai şi milă, dar şi curaj, pentru că mila se termină când trebuie să faci loc curajului de a ajuta pacientul. Să ştii că ce faci tu, chiar dacă-l doare, e o intervenţie pentru viaţă”, afirmă medicul Mahler.

Pe termen scurt, criza de personal ar putea fi rezolvată, adaugă managerul de la ”Marius Nasta”, prin sesiuni de training, coordonate, eventual, de Ministerul Sănătăţii.

Citiți reportajul printre bolnavii din secția COVID a Spitalului Marius Nasta: 

Oamenii din pavilionul COVID al Spitalului Marius Nasta. ”Și fă-i tineri cum au fost, fă-i mai tineri decât noi”

Urmărește-ne pe Google News