UPDATE 7 noiembrie:DPS Iași a transmis, referitor la cazurile de Covid-19 confirmate la Opera Romana Iasi, că din anchetele epidemiologice efectuate reiese ca nu este un focar in evolutie in institutie, nefiind stabilita legatura epidemiologica intre cazurile confirmate cu SARS COV-2.
„În momentul de fata sunt confirmate patru cazuri: managerul instituției, un angajat al serviciului administrativ, un garderobier și un portar. Ancheta epidemiologica este in curs de desfășurare și vom oferi noi detalii pe masura ce apar modificări în cadrul acesteia”, a spus purtătorul de cuvânt al DSP Iași, Marius Voicescu.
Conform informațiilor furnizate chiar de managerul instituției, primul caz de COVID a fost depistat la operă lunea trecută – o plasatoare, care gestiona sala de spectacole, s-a simțit rău și s-a testat, iar rezultatul a fost pozitiv. Însă femeia, susține Beatrice Rancea, nu mai fusese în instituție din săptămâna anterioară, fiind pe o altă tură de lucru.
Miercuri, un angajat din zona administrativă a intrat în carantină la domiciliu după ce soția sa, care nu lucrează în operă, a fost confirmată pozitiv.
Ca urmare a acestor cazuri, Beatrice Rancea a decis să se testeze joi, iar vineri după-amiază rezultatul a confirmat infecția cu COVID-19.
Mi-am făcut testul în regim privat, să văd cum stau lucrurile, am fost ieri dimineață, a fost pozitiv. Am luat legătura cu medicul și voi sta două săptămâni în izolare acasă. Sunt bine, nu am niciun simptom. Nu știu dacă m-am infectat sau nu în operă.
”De luni se face o igienizare totală a instituției, DSP-ul a fost anunțat deja. Este mult mai sigur așa, vom igieniza complet instituția, dar așteptăm să vedem ce spune DSP-ul”, a mai declarat Beatrice Rancea pentru Libertatea.
Angajații din departamentul administrativ, de la birouri, și-au făcut teste rapide în cursul zilei de vineri și toate au ieșit negative, dar rămân izolați până la evaluarea DSP, iar de luni se vor face teste suplimentare RT-PCR la angajați.
Managerul Operei din Iași spune că a respectat toate măsurile de siguranță, așa că rămâne un mister de unde a luat virusul.
”Evident, nu am stat fără mască, nimeni nu a intrat în birou la mine fără mască, am avut întâlniri de maximum 15 minute și la toate cu geamurile deschise în permanență, păstrând inclusiv distanțarea socială. Evident că și spectacolul de Tosca de săptămâna trecută a fost realizat în condiții de maximă siguranță”, a explicat Beatrice Rancea.
Iașiul are un total de 12.363 de cazuri de infectare cu noul coronavirus de la începutul pandemiei. La ultima informare, a raportat 307 noi îmbolnăviri, având o rată de infectare de 2,23 la mia de locuitori.