Rancea a fost suspendată din funcție acum patru luni, după ce procurorii DIICOT au acuzat-o de constituire a unui grup infracțional organizat care ar fi adus un prejudiciu instituției de 5 milioane de lei.
Decizia vine după ce, vineri, Tribunalul București a admis solicitările celor implicați în dosar de ridicare a măsurii controlului judiciar.
Pe lângă Beatrice Rancea, nu mai sunt sub control judiciar nici Alighieri Iațâc, șef de partidă în cadrul instituției și apropiat al managerului, Maria Eșanu, asistent de scenografie, Laura Maria Vlădoiu, director tehnic scenă, Gheorghe Iordache, șef serviciu decoruri.
Beatrice Rancea și Bogdan Gheorghiu nu au răspuns solicitărilor Libertatea de a oferi un punct de vedere până la momentul publicării acestei știri.
Scandalul de la Operă
Fosta balerină a fost suspendată din funcție pe data de 3 martie, după ce Bogdan Gheorghiu a precizat că a cerut de la DIICOT informaţii privind situaţia managerului, deoarece Opera din Iaşi se află în subordinea Ministerului Culturii, iar răspunsul DIICOT a fost că s-au luat măsuri de control judiciar, „aceasta (Beatrice Rancea – n.r.) având și obligația de a nu exercita profesia”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.
DIICOT și Poliția Română au anunțat, luni, 1 martie 2021, că au fost făcute 26 de percheziții domiciliare, în Iași și București, vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în delapidare și fals.
Procurorii DIICOT au anunțat că prejudiciul se ridică la 5 milioane de lei, iar la audieri au fost aduse 14 persoane, între care s-a numărat și Beatrice Rancea.
„În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2014, s-a constituit și a acționat alternativ în municipiile Iași, respectiv București, un grup infracțional organizat condus de către o persoană, în calitate de manager al unor instituții culturale din municipiile Iași și București, grup la care au aderat ulterior și alte persoane”, conform comunicării DIICOT.
Libertatea a scris că descinderea procurorilor DIICOT de luni, 1 martie, la Opera Națională din Iași reprezintă punctul culminant a 10 ani de scandaluri, acuzații și plângeri, care au marcat mandatul managerului Beatrice Rancea.
Printre momentele controversate din mandatul managerului operei ieșene se numără procesele pentru concedieri abuzive și răsplătirea cu contracte multiple a angajaților fideli, dar și momentele în care copiii din cor au ajuns să protesteze, în 2020, în fața instituției culturale.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro